Elkeserítő híreket kapott a Mauglinak gúnyolt autista kisfiú édesanyja

2024.03.05. 07:05
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat azt az óvodát jelölte ki a verbálisan bántalmazott ötéves autista kisfiúnak, ahová eddig is járt. Édesanyja semmiképp sem szeretné, ha továbbra is oda kellene járnia Ádennek, ahol a szorongásai felerősödtek a gúnyolódás hatására.

Mint arról beszámoltunk, egész nap kiabáltak és agresszívan kommunikáltak egy ötéves autista kisfiúval egy III. kerületi óvodában Budapesten. 

A verbális bántalmazásra úgy derült fény, hogy az édesanya diktafont tett a fia táskájába, miután gyanús lett neki, hogy a gyermek fél bemenni az óvodába. A két óvónőt azonnal menesztették az óvodából, azonban az édesanya elmondása szerint azt a pedagógust nem küldték el, aki Mauglinak gúnyolta beszélni nem tudó gyerekét.

Cikkünk megjelenése után az Észak-Budapesti Tankerületi Központ tankerületi igazgatója, Tamás Ilona azt közölte lapunkkal, hogy „a gyógypedagógust (óvónőt) és a pedagógiai asszisztenst, akik vállalhatatlan módon viselkedtek, a tankerület azonnal elbocsátotta”.

A dajkára vonatkozóan a lefolytatott vizsgálat terhelő tényt nem állapított meg, írásbeli figyelmeztetést azért kapott, mert a visszásságot nem jelentette. Ugyanakkor a dajka kérte jogviszonya megszüntetését, így már több hete nem dolgozik ő sem az intézményben.Intézményünk egy speciális intézmény, a Fővárosi Szakszolgálat helyesen járt el, amikor a szülő lakóhelyét is figyelembe véve ezt az intézményt jelölte ki. A PDSZ ebben az esetben sem jogforrás, az intézmények a jogszabályok szerint járnak el

– írta a tankerületi igazgató.

Az édesanya arra kérte a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálatot, hogy jelöljön ki új óvodát a kisfiúnak, de miután a szakemberek megvizsgálták Ádent, azt a választ kapta, hogy továbbra is járassa őt ugyanabba az intézménybe.

Az édesanya ezt nem szeretné, mert elmondása szerint nem érzi biztonságban a fiát.

Áden abbahagyta a körömrágást, megint olyan mosolygós. Mert egyébként ő nagyon mosolygós, csak amikor itt az oviban történtek a dolgok, akkor annyira más volt

– mondta az RTL Híradónak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az lenne a legfontosabb, hogy a gyermek számára biztonságos közegbe kerülhessen. 

Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője az RTL-nek úgy nyilatkozott, a Pedagógiai Szakszolgálat szakértői bizottságának „nem az a feladata, hogy konkrét intézményt jelöljön meg, hanem azt kell kijelölnie, hogy a gyereknek milyen fejlesztésre van szüksége. Tehát mivel kell rendelkeznie az intézménynek, amit majd a tankerületi központ jelöl ki” – fűzte hozzá.