Megszökött otthonából a váci emberölés vádlottja, körözést adtak ki miatta

2024.03.05. 13:11

Hiába kezdődött volna meg a váci emberölési ügy előkészítő ülése a Budapest Környéki Törvényszéken, már hétfőn elfogatóparancsot adtak ki az ügy elsőrendű vádlottja miatt. 

A törvényszék sajtószóvivője úgy tájékoztatta lapunkat, hogy a férfi megszökött a bűnügyi felügyelete alól, ezért adott ki körözést miatta a Váci Rendőrkapitányság. 

Korábban is csak akkor sikerült elfogniuk a rendőröknek az akkor csupán 23 éves fiatalembert, amikor a bátyja rábeszélte, hogy jelentkezzen a nyomozónál.

A Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság akkori beszámolója szerint 2022 őszén közölte a rendőrökkel, hogy szeretné feladni magát, mert tudja, hogy a nyomában vannak. Megadta a címet, majd megvárta, hogy odaérjenek az egyenruhások. Már útközben megnyílt a rendőröknek, később, kihallgatásakor láthatóan megkönnyebbült a vallomástételtől.

A rendőrségen elmondta, hogy valóban el akarta vinni a járó motorral leállított autót – „vezetni szerettem volna”, tette hozzá, ám leszögezte, senkinek nem akart sérülést okozni. Védekezése szerint megijedt, amikor a tulaj a motorháztetőre hasalt, elindult, balra húzta a kormányt, majd a fék helyett a gázpedálra taposott.

Az ütközések után kiszállt a kocsiból, és elment. Bátyjától tudta meg, hogy keresik a rendőrök, elbúcsúzott rokonaitól, nem akart bujkálni, inkább feladta magát. Kitért arra, jogosítványa nincs, közúti forgalomban soha nem vezetett, látta, mások hogyan csinálják, és azt próbálta utánozni.

A Pest Vármegyei Főügyészség vádirata szerint az elkövetők alkalmi ismerősök voltak. 2022. október 2-ának éjszakáján egy váci dohánybolt előtt ugyanabban a társaságban fogyasztottak alkoholt. 

Hajnali háromnegyed öt körüli időben érkezett a sértett gépkocsijával a dohánybolthoz, majd bement vásárolni, miközben az autót járó motorral, a két vádlottól pár méterre hátrahagyta.

Miután a sértett bement a boltba, a két elkövető, B. György és P. Antal odalépett a járműhöz, abba beszálltak, és el akartak onnan hajtani.

A sértett a boltban ezt észlelte, kirohant az autóhoz, és próbálta az elkövetők útját állni úgy, hogy a kocsi elé lépett. A vád szerint a járművet vezető elkövető azonban ennek ellenére gyorsított, és így a sértett az autó motorháztetőjére került. Ekkor a kocsit vezető férfi hirtelen balra, majd azután jobbra rántotta a kormányt, és felhajtott a járdaszegélyre is, ahol az autó kissé megemelkedett. Az addig kapaszkodó sértett ekkor leesett a járműről a földre.

Az autót vezető elkövető ismét gázt adott, de elveszítette az uralmát a kocsi felett, és egy közeli fának, majd egy oszlopnak hajtott. Az ütközést követően mindkét vádlott kiugrott az autóból, és a helyszínt gyalog elhagyták.

A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett a cselekmény következtében, hogy rövid idővel a kórházba szállítását követően életét vesztette.

A Pest Vármegyei Főügyészség az autót vezető férfival szemben nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette, míg a mellette ülő másik elkövetővel szemben jármű önkényes elvételének bűntette miatt emelt vádat.