Bejelentést tett Karácsony Gergely, meghosszabbítanák az egyik villamosvonalat

2024.03.07. 17:45
Meghosszabbítanák a 42-es villamosvonalat a XVIII. kerületi Havanna lakótelepig és a Gloriett-telepig, továbbá a főváros célkitűzése, hogy minden lakótelepre el lehessen jutni kötöttpályás közösségi közlekedéssel – mondta Karácsony Gergely főpolgármester egy csütörtökön sajtótájékoztatón.

A XVIII. kerületben tartott kihelyezett főpolgármesteri kabinetülést követően Karácsony Gergely az MTI szerint közölte: a kerület polgármesterével, Szaniszló Sándorral (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) megállapodást kötöttek arról: „a főváros és a kerület mindent megtesz” annak érdekében, hogy a 42-es villamos elérje a Havanna lakótelepet és a Gloriett-telepet, ezáltal 40 ezer ember életét tegyék könnyebbé.

A főpolgármester úgy látja, az elmúlt években a kormányzati politika megfeledkezett a lakótelepeken élő budapestiekről, akiket leginkább érint a megélhetési válság és a rezsiköltségek növekedése, a 2010-ben elindult panelprogram félbeszakadt.

Karácsony Gergely kiemelte: az a dolguk, hogy Budapesten a lakótelepeken is jó legyen az élet, ezért az egyik legfontosabb vállalásuk, hogy minden lakótelepet el lehessen érni kötöttpályás közösségi közlekedéssel is.

A főpolgármester hozzátette: „Sajnos ma vannak olyan lakótelepek, ahol rengeteg ember él, és még sincs kiszámítható, jó minőségű kötöttpályás közlekedés”. Emellett dolgoznak azon, hogy a félbeszakadt panelprogramot folytassák, hiszen „mind a megélhetés, mind a klímavédelem szempontjából nincs jobb fejlesztés, mint a lakótelepi energiahatékonysági beruházások”.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban jó volt az együttműködés a főváros és a kerületek között, de ez – mint fogalmazott – a XVIII. kerülettel kapcsolatban különösen is érvényes: „borzasztó nehéz évek vannak mögöttünk, mégis voltak közös sikereink, amelyekre büszkék lehetünk, és vannak közös terveink a közös ciklusra is”.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, hogy az elmúlt ciklusban a 3-as metró felújításával, a 42-es és az 50-es villamos fejlesztésével tudtak tenni azért, hogy a XVIII. kerületieknek jobb legyen. Továbbá a kormánnyal kötött megállapodás révén a főváros hozzá tudott járulni ahhoz, hogy a kerületben az egészségügyi ellátásban nagy volumenű fejlesztés valósuljon meg.

Szaniszló Sándor arról beszélt, a legfontosabb projektjük az úthálózat rendbetétele volt, és az utóbbi harminc év legnagyobb útfejlesztési programja zajlik. A polgármester megköszönte a főváros szolidaritását, hiszen – mint mondta – minden segítséget megkaptak például az Üllői út érintett szakaszának felújításához. Közölte, jövő hétfőtől elindul a kerületben a Nagykőrösi út felújítása is, „mindez nem valósulhatna meg, ha nem lenne partnerség a kerület és a főváros között”. Szaniszló Sándor elárulta azt is, terveik között szerepel egy kerületi önkéntes tűzoltóság létrehozása.

Karácsony Gergely újságírói kérdésre a 42-es villamosvonal tervezett meghosszabbításával kapcsolatban rámutatott: a tervezéshez szükséges forrás rendelkezésre áll a közlekedési operatív programban, viszont jelenleg magára a beruházásra nincs forrás, ez változhat akkor, ha a tervezés jól halad. Karácsony Gergely szerint ha ez így lesz, a következő önkormányzati ciklusban megvalósulhat a beruházás.

A budapesti közösségi közlekedéshez kapcsolódó mai hír, hogy milliárdokat bukott a főváros az elektronikus jegyrendszeren. Az erről szóló cikkünkben megtalálja Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár, valamint Karácsony Gergely véleményét is.