Egy kutatás szerint Novák Katalin helyett Orbán Viktort tartják a választók a kegyelmi ügy fő felelősének

2024.03.07. 14:56
A Republikon Intézet felmérése azt vizsgálta, hogy a választók szerint Orbán Viktort, Varga Juditot, Novák Katalint vagy Balog Zoltánt terheli leginkább a felelősség a kegyelmi ügyért, amelynek következtében lemondott a köztársasági elnök és a korábbi igazságügyi miniszter, országgyűlési képviselő, leendő EP-listavezető is.

„Mindössze a válaszadók negyede tartja Novák Katalin köztársasági elnököt az elnöki kegyelmi ügy fő felelősének, annak ellenére, hogy egyedül ő adhat kegyelmet. A kérdezettek egyértelműen Orbán Viktort tartják fő felelősnek. A teljes népesség 38 százaléka okolja a miniszterelnököt. Balog Zoltánt a teljes népesség 14 százaléka, Varga Juditot mindössze 2 százaléka tartja felelősnek” – olvasható a Republikon Intézet legfrissebb kutatásáról szóló elemzésében.

A pártpreferencia is észrevehető a kérdés megítélésében: a Fidesz-KDNP szavazók relatív többsége 37 százaléka Novák Katalint tartja a kegyelmi döntés felelősének, őt 26 százalékkal Balog Zoltán püspök, elnöki tanácsadó követi. A kormánypártiak 9 százaléka gondolja úgy, hogy Orbán Viktort terheli a felelősség az ügyért. Varga Judit volt igazságügyi minisztert 4 százaléknyian nevezték meg.

Az ellenzéki szavazók 57 százaléka a miniszterelnököt jelölte meg felelősként, Novák Katalint 20 százaléknyian, Balog Zoltánt 11 százaléknyian, Varga Juditot 3 százaléknyian.

A Mi Hazánk Mozgalom táborának 46 százaléka Orbán Viktort tartja felelősnek, 20 százalékuk Balog Zoltánt, 18 százalékuk Novák Katalint, viszont Varga Juditot mindössze 1 százalékuk látja fő felelősnek.

A bizonytalan szavazók 37 százaléka a kormányfőt nevezte meg felelősként, Novák Katalin 24 százalékkal a második, Balog Zoltán 8 százalékkal a harmadik, Varga Juditot ebben a csoportban is 1 százaléknyian okolják a döntésért.