Úgy tűnik, a nők fideszesebbek, mint a férfiak

parlament 5
2024.03.09. 15:56
A Magyar Társadalomkutató nőnap alkalmából járt utána annak: csorbult-e a női politikusokba vetett bizalom a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi botrány miatt. A felmérésben egyúttal arra is rákérdeztek: kire szavaznának, ha most vasárnap országgyűlési választást tartanának hazánkban.

Egy most vasárnapi országgyűlési választáson a Fidesz–KDNP 48 százalékos listás eredménnyel magabiztosan nyerne. Ha azonban csak a nők szavazhatnának, a jelenlegi kormánypártok még jobb eredményt érnének el, miután minden második nő (50 százalék) rájuk szavazna, ami magasabb a kormánypártra szavazó férfiak arányánál (46 százalék) – ez derült ki a Magyar Társadalomkutató felméréséből, melyet a nőnap apropóján készítettek el.

Érdekesség, hogy a pártok versenyében második helyen végzett a

  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt, mely 11 százalékos támogatottsággal bír, ugyanakkor a nők csupán 9 százaléka voksolna rájuk.
  • A Mi Hazánk Mozgalom 10 százalékos listás eredményt érne el egy most hétvégi választáson, azonban a nők mindössze 6 százaléka szavazna rájuk, míg a férfiakat tekintve az országos eredménynél is jobban szerepelnének 14 százalékos támogatói aránnyal.
  • A Demokratikus Koalíció 9 százalékos támogatottsággal rendelkezik, ami megegyezik a női biztos szavazók körében (9 százalék) látott támogatói aránnyal.
  • A Momentumra a biztos szavazók 8 százaléka voksolna, míg a nők között ez az arány 9 százalék.
  • Önállóan a Jobbik – Konzervatívok (4 százalék), a Mindenki Magyarországa Néppárt (3 százalék), A Nép Pártján (3 százalék), a Második Reformkor (2 százalék), a Párbeszéd (1 százalék), az LMP (1 százalék) és az MSZP (0 százalék) sem jutna be a parlamentbe. Ha azonban csak a nők szavaznának, a Jobbik 7 százalékos eredményt érne el, amivel már átlépné a parlamenti küszöböt.

A kutatás vizsgálta azt is, hogy a magyar társadalom hogyan viszonyul a női politikusokhoz. A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a Novák Katalin és Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi ügy miatt nem gyengült a női politikusokba vetett bizalom, a felnőtt lakosság közel négyötöde szerint (77 százalék) több nőre lenne szükség a magyar politikában.

(Borítókép: Németh Emília / Index)