Sulyok Tamás felmentett egy bírót

2024.03.09. 07:36
Sulyok Tamás köztársasági elnök március 10-i hatállyal mentette fel Balogh Krisztina bírót.

Sulyok Tamás az Országos Bírósági Hivatal elnökének javaslatára felmentette Balogh Krisztina bírót – derült ki a Magyar Közlöny pénteki számából.

A határozat szerint a köztársasági elnök egy fegyelmi büntetés miatt mentette fel a bírót tisztségéből március 10-ei hatállyal.

A március 8-i Magyar Közlönyben a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójáról szóló törvénymódosítás is megjelent. Eszerint a nemzetbiztonsági főtanácsadó feladatai között szerepel 

  • a polgári nemzetbiztonsági és hírszerzési tevékenység,
  • a rendészeti, bűnmegelőzési, bűnügyi, közbiztonsági feladatok ellátása, valamint
  • a honvédelmi kérdések kapcsán tanácsával, illetve véleményével segíti a miniszterelnök, illetve a kormány tevékenységét és döntéseinek előkészítését.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, február végén a parlament alig 26 óra leforgása alatt fogadta el azt a törvényt, amely megteremti a jogi alapot a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadójának kinevezésére.  Az Egyes közszolgálattal kapcsolatos törvények módosításáról  szóló törvényjavaslatot Rogán Antal nyújtotta be.

Arról, hogy pontosan miért is jó, hogy a tisztséget – amelyet eddig a Miniszterelnöki Kabinetirodán belül Kovács József nemzeti információs államtitkár látott el – magasabb szintre emelik, ebben a cikkünkben  írtunk bővebben.