Orbán Balázs: Ez az Orbán-Trump találkozó legfontosabb üzenete

2024.03.10. 11:40
Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Donald Trump volt amerikai elnökkel és a Republikánus Párt jelenlegi elnökaspiránsával azt bizonyítja, hogy Magyarországnak sok barátja van az Egyesült Államokban – többek között erről beszélt a kormányfő politikai igazgatója a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában.

Orbán Balázs az Amerikai Egyesült Államokban folytatott tárgyalásról azt mondta: nagy megtiszteltetés volt, hogy a korábbi amerikai elnök és a Republikánus Párt elnökaspiránsa a saját otthonában fogadta a magyar delegációt, amely nagyon baráti fogadtatásban részesült.

Hangsúlyozta, hogy a találkozó legfontosabb üzenete így szól:

amíg Donald Trumpnak hívták az Egyesült Államok elnökét, addig a világ számos pontján – így Ukrajnában és a Közel-Keleten is – a béke volt. 

„A magyar kormány álláspontja kezdettől fogva az, hogy minél előbb tűzszünetre, tárgyalásokra és diplomáciai megoldásra van szükség, de sajnos a liberális amerikai adminisztráció és Biden elnök ezt máshogy gondolja" – jelentette ki Orbán Balázs.

A miniszterelnök politikai igazgatója hozzáfűzte, hogy természetesen az amerikai választópolgárok szabadon, befolyásmentesen dönthetnek arról, ki lesz a következő elnök, de „Európának és benne Magyarországnak Trump győzelme lenne a legjobb”, és jelen helyzetben – hét hónappal a választások előtt – nem lehet elzárkózni attól az amerikai politikustól, aki a közvélemény-kutatásokat vezeti.

Orbán Balázs felidézte azt is, hogy Donald Trump rendre a saját kampányrendezvényein is arról beszél, hogy az Egyesült Államok végtelen háborúkat indít, de nincs stratégiája arra, hogyan tudja ezeket a konfliktusokat lezárni, így egyre csak nő a nukleáris konfrontálódás veszélye, amit mindenki szeretne elkerülni, és ehhez valamit radikálisan másképp kellene csinálni az Amerikai Egyesült Államok részéről.

„Mi is azt gondoljuk, hogy tárgyalni kellene az oroszokkal, illetve először tűzszünetről megállapodni, és a tűzszünet adta lehetőséget arra használni, hogy hosszú távon, hosszú évtizedekre a Nyugat, a NATO és az Oroszország közötti biztonsági viszony rendeződjön" –közölte. 

Nyomásgyakorlás és a magyar minta

Orbán Balázs arra is kitért: a Republikánus Párttal ellentétben a Biden-adminisztráció részéről „ideológiai ellenségeskedést" tapasztalnak annak ellenére, hogy Magyarország jó NATO-szövetséges, azon kevés ország egyike, amely tavaly és idén is bőven két százalék fölött költ védelempolitikára, és részt vesz számos együttműködésben.

Bármilyen nyomásgyakorlást próbálnak kifejteni velünk szemben, Magyarország nem fogja hagyni belesodorni magát ebbe a háborúba

–  emelte ki.

Orbán Balázs végül beszámolt arról is, hogy egy nappal a Donald Trumppal való találkozó előtt Washingtonban a nagy presztizsű konzervatív Heritage Alapítvány által szervezett konferencián és kerekasztal-beszélgetésen arról beszéltek, hogy a Magyarországon az elmúlt 14 évben „kikísérletezett és működőképesnek bizonyult" konzervatív politika valamennyi ország számára példaként szolgálhat.

Ez a fajta együttműködés és kölcsönös figyelem rendkívüli módon kitágítja a magyar külpolitika mozgásterét" – egészítette ki.