18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Vádat emeltek az anya ellen, akinek éhező gyermekei a kutyának szánt ételt ették meg

2024.03.11. 15:25
Vádat emeltek egy Győr-Moson-Sopron vármegyei nő ellen három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt, mert gyermekei koszosan, betegen és ellátatlanul éltek. Előfordult az is, hogy a szomszédos szobában lakó rokonok által a kutyáknak kiadott ételt ették a gyermekek.

A Győri Járási Ügyészség három rendbeli kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt emelt vádat egy nővel szemben, akinek legkisebb gyermekénél az ellátatlanság kiszáradáshoz vezetett – írja az ügyészség.

A vádirat szerint a nő egy Győr-Moson-Sopron vármegyei faluban egy házban lakott férjével, gyermekeivel és más rokonaikkal. A zsúfolt ingatlanban cigarettacsikkek voltak eldobálva, erős dohányszag terjengett, emiatt a gyermekeknél gyakran felső légúti hurutos megbetegedés volt tapasztalható.

2023 nyarán a gyermekvédelmi munkatársak családlátogatásakor a lázasan fekvő apát otthon találták, aki azért nem fordult orvoshoz, mert elfogatóparancs volt vele szemben érvényben.

Az apa büntetés-végrehajtási intézetbe szállítását követően az anya a gyermekeket nem tudta ellátni. Az ingatlanban eluralkodott a kosz, a dohány- és vizeletszag, valamint rengeteg volt a légy is. A gyermekek a jó idő ellenére ingerszegény környezetben, lehúzott redőny mögött, a sötét szobában tartózkodtak naphosszat. Testükön pelenkakiütéseket, gyulladást találtak a szakemberek.

Előfordult, hogy a szomszédos szobában lakó rokonok által a kutyáknak kiadott ételt ették a gyermekek az udvaron.

Mindezek után az édesanya 2023 júliusában a gyermekeket hátrahagyva végleg távozott a házból. Távozásáról nem szólt, a gyermekei kezdték el keresni őt. Ezt követően a gyermekeket először a hozzátartozók, majd a hatóságok látták el. A hatóságok érkezésekor a gyermekek teste vizelettel, széklettel volt szennyezett, a legkisebb, nyolc hónapos gyermek kezét és fejét lógatta, kiszáradt állapotban volt.

A vádlottal szemben a terhére rótt bűncselekmények miatt hét és fél év szabadságvesztés is kiszabható.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon, vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található:  http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.