Lakást és titkárságot sem igényelt még Novák Katalin

2024.03.13. 08:02
A volt köztársasági elnököt a havi tiszteletdíj mellett többek között megilleti egy lakás, amelyhez egyfős személyzetet is biztosítanak, de még a fenntartási és rezsiköltségeket is az állam állja. Most kiderült, hogy Novák Katalin élt-e ezzel a lehetőséggel.

Novák Katalin államfői megbízatása február 26-án szűnt meg, amikor a parlament elfogadta a lemondó nyilatkozatát. A volt köztársasági elnököt – lemondása ellenére is – megillet minden olyan juttatás, szolgáltatás, amelyet a mindenkori államfők megkapnak. Ezek részét képezi az is, hogy kérésére rezidenciát biztosítanak neki, egyfős kiszolgálószemélyzettel.

Továbbá ezen felül jár neki élete végéig havi tiszteletdíj, amely a házelnököt megillető mindenkori tiszteletdíj 1,1-szerese, hivatali gépkocsi személyes használata, egy háromfős titkárság és az ingyenes egészségügyi ellátás is.

A Telex megkeresésére az Országgyűlés azt közölte, hogy:

A volt köztársasági elnök még nem igényelt semmilyen ellátást. Elérhetőségére nem adott részünkre információt.

Emlékezetes, hogy az előző államfő, Áder János is egy olyan svábhegyi rezidenciába költözhetett át, amelyet 929 millió forintból újítottak fel . Ádert Jánost akkor – Schmitt Pálra hivatkozva, aki a lemondása után nem kérte a rezidenciát – fel is szólították,  hogy ne fogadja el ezt a felajánlást.