Szijjártó Péter: A világon ma egyedül Donald Trump tudja rávenni Putyint a békére

2024.03.13. 07:52
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az amerikai–magyar kapcsolatokról, Donald Trumpról és a jelenleg is zajló háborúkról is beszélt az ATV-nek adott interjújában.

A nyugati világban most nincs olyan vezető, aki el tudná érni a békét Putyinnál – hangsúlyozta Szijjártó Péter az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.

A külgazdasági és külügyminiszter többek között arról is beszélt, hogy

  • Orbán Viktor miniszterelnök nem mondott olyat, hogy le akarja építeni a demokráciát, és helyette diktatúrát akar, szerinte „az ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni senkitől”, még az Egyesült Államok elnökétől sem.
  • Amennyiben valaki azt állítja, hogy Magyarországon nincs teljes értékű demokrácia, „az egy súlyos inzultus”, és ezt nem fogadják el.
  • Joe Biden amerikai elnök szerinte nem azt mondta, hogy Magyarországon diktatúra van, hanem hogy Orbán Viktor ezt építi, és ezt számon kérték David Pressmantől, az Egyesült Államok magyarországi nagykövetétől is, akitől politikai állásfoglalást kaptak.
  • A magyaramerikai kapcsolatok szerinte 2016 és 2020 között, vagyis Donald Trump elnöksége alatt voltak a csúcson.
  • A magyar kormány hiába akar jó kapcsolatot fenntartani az Egyesült Államokkal szerinte, ha a másik fél miatt ez nem valósul meg.
  • A „családok elleni propaganda” és a migráció kérdésében egy irányban gondolkodik a magyar kormány Donald Trumppal.
  • Szerinte ha Donald Trump lesz az amerikai elnök, akkor béke lehet Ukrajnában és a Gázai övezetben is, mivel a világon ma egyedül Trump lehet az, aki rá tudja venni Vlagyimir Putyint a békére, a nyugati világban most nincs olyan vezető, aki ezt el tudná érni.
  • A NATO-tagországnak nem kell tartaniuk attól, hogy Oroszország megtámadja őket, hiszen a szerződés 5-ös cikkelye kimondja, hogy ha egy tagot megtámadnak, azt az egész NATO elleni támadásnak kell tekinteni, és „épeszű vezető nem vállalná be, hogy az egész szövetséggel kelljen szembenéznie”.
  • Jelenleg 17 hektárnyi területen zajlik a munka a paksi atomerőműnél, a 2030-as évek elejére kész lesz a két új blokk.

264 millió forintba kerülő három 2023-as külföldi útjával kapcsolatban elmondta, hogy a honvédségi gépeket sokan luxusgépnek tartják, de neki ezek munkaeszközök. A kairói úttal kapcsolatban nem tudja, mit hova könyveltek.