Orbán Viktornak és Sulyok Tamásnak is bepanaszolták az amerikai nagykövetet

2024.03.15. 18:22
Közérdekű bejelentés tett Tényi István az amerikai nagykövet csütörtöki beszéde miatt. A volt fideszes politikus az államfőhöz, a miniszterelnökhöz és a házelnökhöz fordult, mivel szerinte David Pressman megsértette Magyarország szuverenitását.

Mint írtuk, David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete csütörtökön emlékezett meg arról, hogy Magyarország 25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez, a NATO-hoz. A nagykövet kritikus, ugyanakkor elmondása szerint optimista beszédet mondott, amelyben többek között arról szólt, hogy a magyar kormány többször is ellenségként hivatkozott az Egyesült Államokra.

Az amerikai nagykövet beszéde miatt Tényi István a három legfőbb közjogi méltóságnál tett közérdekű bejelentést. A volt fideszes politikus az Indexnek is továbbította a panaszát, amelyet az államfőnek, a miniszterelnöknek és a házelnöknek címzett. 

Tényi István szerint David Pressman magatartása és cselekedetei súlyosan sértik Magyarország szuverenitását.

Hozzátette, sürgősen véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy az Amerikai Egyesült Államok felhatalmazva érezze magát arra, hogy egy olyan szövetséges országot, mint Magyarország, „érzékenyítsen és demokráciára tanítson”.

Menczer Tamás szintén kiakadt az amerikai nagykövet csütörtöki megszólalása miatt, amit egy baloldali politikai aktivista beszédéhez hasonlított. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára szerint David Pressman nem nagykövethez méltó megemlékezést tartott.