Meglepő dolog derült ki a Covid-oltásokról

2024.03.16. 09:15
A Covid elleni védőoltások akár egy éven keresztül is jelentősen csökkentik a szívelégtelenség és a fertőzéshez kapcsolódó, potenciálisan veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát – állapította meg egy több mint 20 millió ember egészségügyi adatait elemző tanulmány.

A Guardian szerint a kutatók több mint 20 millió ember egészségügyi adatait elemezték az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Észtországban, amely alapján arra jutottak, hogy

a Covid elleni védőoltás akár egy éven keresztül is jelentősen csökkenti a szívelégtelenség és a fertőzéshez kapcsolódó, potenciálisan veszélyes vérrögök kialakulásának kockázatát.

„A tanulmány a Covid-oltások általános hatását kívánta megvizsgálni, tekintettel arra, hogy magával a vírussal való megfertőződés jelentősen megnöveli a szívelégtelenség és számos egyéb, súlyos szív- és érrendszeri probléma kockázatát” – világított rá az Economx.

Meglepő eredményeket mutatott a tanulmány

A Heart nevű folyóiratban közzétett eredmények szerint az Oxford-AstraZeneca, a Janssen, a  Pfizer és a Moderna vakcinák különösen az első hónapban nyújtottak nagyfokú védelmet.

Ebben az időszakban a szívelégtelenség kockázata 55 százalékkal, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 78, valamint 47 százalékkal csökkent a be nem oltott emberek arányához képest.

A vakcinák védőhatása ugyan hosszabb távon gyengült, azonban az oltottaknál még egy évvel később is kisebb volt a kockázata a koronavírushoz kapcsolódó szívelégtelenségnek és vérrögképződésnek.

Három-hat hónappal a fertőzés után a szívelégtelenség kockázata 39 százalékkal alacsonyabb volt a beoltott embereknél, mint az oltatlanoknál, a vénákban és artériákban kialakuló vérrögök kockázata pedig 47, valamint 28 százalékkal csökkent. A fertőzés után 6-12 hónappal ugyanezen szövődmények kockázata 48, 50, valamint 38 százalékkal volt alacsonyabb a beoltott embereknél.