Ritka fehér őzt fotóztak le Törcsvárnál

2024.03.16. 12:50
Az erdélyi Törcsvár közelében fotóztak le egy fehér őzt néhány nappal ezelőtt.

A településnél – amely leginkább arról ismert, hogy a szájhagyomány Drakula lakhelyeként tartja számon – a Brassó megyei hegyi csendőrök készítettek fotót az állatról, ezeket a Facebookon is megosztották.

„A természet mindig meglepő és lenyűgöző. A törcsvári hegyi őrs munkatársai egy völgyben találkoztak a fehér őzzel. A fehér szőrzet nagyon ritka, valószínűleg albinizmusnak tulajdonítható, ez egy genetikai rendellenesség, amely abban nyilvánul meg, hogy nagyon kis mennyiségben vagy egyáltalán nem termelődik melanin, vagyis az a pigment, amely a bőrt, a szemet és a hajat színezi” – fogalmaztak.

Mint a maszol.ro írta, a csendőrök azt is hozzátették, hogy az efféle találkozások páratlanok, és arra kérték a helyi lakosságot, hogy emiatt is segítsenek megóvni a természetet és az elővilágot.

Magyarországi észlelések 

Néhány éve Magyarországon, Sopron közelében is készült távolról egy videó egy fehér őzről. De ennél is nagyobb sikere volt a beregsurányi „csodaszarvasnak”, vagyis annak a dámszarvasbikának, amelyet egy amatőr természetfotós kapott lencsevégre pár éve.

Ezenkívül Hogya István természetfotós is időről időre lefotóz egy fehér őzbakot. Az állatról a Turista magazinnak ezt mondta 2021-ben: „Ez a bak most ötödik éves, nem albínó, hanem egy fehér színváltozat, ami nagyon ritka az őzeknél.”