Felparcellázták a Balaton melletti sétányt, a strand helyét luxushotelek vehetik át

2024.03.17. 17:00
Egy tavaly őszi kormányrendelet-módosítás kiszoríthatja a helyieket és a fürdőzni vágyókat a balatonvilágosi strandról. A Balaton partját felparcellázták, vízparti telkek és panorámás hotelek helye lett a partszakasz. A kormányrendelet-módosítás óta a luxusberuházások megakadályozására még kevesebb lehetőség van a fürdőegyesület szerint. A terület tulajdonosa jelenleg egy NER-közeli építési vállalkozó. A polgármester úgy reagált: garanciát kapott arra, hogy a strand nem szűnik meg.

Kormányrendelettel szoríthatják ki a helyieket és a fürdőzni vágyókat a balatonvilágosi strandról – számolt be róla az RTL Híradó szombat esti adásában.

Balatonvilágoson a tó melletti sétányt felparcellázták, a területen – amely a rendszerváltásig a szocialista elit zárt pihenőhelye volt, Kádár János egykori balatoni nyaralója a mai napig itt áll – vízparti telkek lesznek, amelyeken panorámás hotelek is épülnek. A rendszerváltást követően, a '90-es évektől többé-kevésbé szabadon lehetett bejárni, strandolni, napozni.

A helyiek attól tartanak, hogy a partot csak az új tulajdonosok használhatják majd, szemben a korábbi ígéretekkel.

A balatoni Club Aliga elzárt területein civilek tiltakoztak, úgy érzik, hogy a helyieket és a strandolni vágyókat fokozatosan kiszorítja a beruházó.

 „Évi háromszázezer forint bérleti díj fejében bérbe adták annak a tulajdonosnak, aki itt szeretne majd építkezni. Ez azt jelenti, hogy évi 300 ezer forintot fizet 50 négyzetméterért: ez olyan, mintha minden nap egy nyolcszáz forintos bérleti díjú, úgymond, strandbelépőt váltana meg” – mondta Horváth Bence, az Aligai Fürdőegyesület kommunikációs referense a helyszínen.

Nem csak ezt a partszakaszt féltik a civilek: egy térképet készítettek, amelyen állításuk szerint – amit földhivatali adatokra alapoznak – a zölddel jelzett területek 80 százalékát elvehetik tőlük.

Csak egy keskeny parti sáv és néhány út maradhat, amire bárki bemehet majd.

Az RTL nem érte el a beruházót, a polgármester is szűkszavúan nyilatkozott, állítása szerint garanciát kapott arra, hogy teljesen nem zárják majd le a területet.

Az ALIGA II., az út gyalogosan, biciklivel bejárható, a többi része magánterület

– mondta Balatonvilágos polgármestere, Takács Károly, aki szerint a strand és a sétány is megmarad.

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt luxusberuházás

Korábban Mészáros Lőrinc és Tiborcz István érdekeltségéhez tartozó céghez került a Club Aliga területe, aztán előbb Jellinek Dánielhez, tavaly Balázs Attilához, aki építőipari beruházásokkal foglalkozik.

A területre speciális szabályok vonatkoznak, a kormány 2022-ben nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházásnak minősítette. Az Aligáért Fürdőegyesület pereket indított – amelyek közül többet meg is nyertek – annak érdekében, hogy megakadályozzák a luxusberuházásokat.

Ezt követően módosították a kormányrendeletet.

Úgy módosították 2023 szeptember 15-én, hogy már minden komplex beruházásra vonatkozik, tehát a milliárdosoknak a villaépítésére, kikötőépítésre, bármire rá lehet fogni

– mondta az Aligai Fürdőegyesület elnökhelyettese, Bukovszki András.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium részéről nem érkezett válasz arra a kérdésre, hogy miért volt szükség a kormányrendelet-módosításra.