A rendőrség elárulta, kihallgatták-e már K. Endrét az előkerült felvétel miatt

2024.03.18. 12:31
A Budapesti Rendőr-főkapitányság vizsgálatot indított a bicskei gyermekotthon egyik áldozatának vallomásai ügyében. A fiú a Házon kívül riportjában arról beszélt, hogy K. Endre azt kérte tőle, mondja videóra, hogy a volt igazgatóhelyettesnek nincs semmi köze a gyermekotthonban történtekhez.

Mint arról az Index is írt, a bicskei gyermekotthon egyik korábbi lakója az RTL Házon kívül című műsorában azt állította: K. Endre azt kérte tőle, mondja videóra, hogy a volt igazgatóhelyettesnek nincs semmi köze a gyermekotthonban történtekhez. Az áldozat azt állítja, tudatmódosító szerek hatása alatt volt, amikor beleegyezett, hogy elkészítsék a felvételeket.

A bicskei gyermekotthon egykori lakója a műsorban elmondta, hogy K. Endre többször is kereste őt a szabadulása óta, sőt volt olyan, hogy pénzt adott, bevásárolt, vagy cigarettát vett neki és családjának. 

„Nem történt gyanúsítotti kihallgatás azon rejtett kamerás felvételek miatt, amelyen a bicskei gyermekotthon korábbi helyettes vezetője vallomása megváltoztatására próbálja rábírni az intézmény egyik korábbi lakóját” – írta a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a Népszava megkeresésére.

A BRFK hozzátette, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel bővebb információt nem tudnak adni. 

Vidéki prókátor néven ismert jogász a Facebook-oldalán arról írt, hogy a képsorok alapján K. Endre nem volt méltó a kegyelemre.

K. Endre továbbra sem hagyja békén a főnöke által szexuálisan abuzált, lelkileg-idegileg meggyötört és a főnöke, valamint a »mundér becsülete« érdekében általa elárult fiatalokat. Kimondható tehát, hogy esetében nem volt eredményes a büntetés, kegyelemre pedig nem volt méltó. Ügyvédként pedig csak bízni tudok abban, hogy azt, amit most tett, nem ügyvédi tanácsra tette…

– írta a Vidéki prókátor.

Mint ahogy azt az Index megírta, a kegyelmi botrány után a magyar kormány szigorításokat vezet be a gyermekvédelem területén. Az első kormányrendelet már ki is jött: pszichológiai alkalmassági vizsgálatot rendelnek el a gyermekotthonok vezetőinél.

Az ügy februárban robbant ki, miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei pedofilügyben elítélt igazgató, V. János bűntársának.

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, a kegyelmi botrány miatt Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be. Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását.

A kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspökiről nem.