Alaposan megváltozhatnak a szülészetek, nagy átalakításra készül a kormány

2024.03.18. 10:01 Módosítva: 2024.03.18. 10:32
Egy társadalmi egyeztetésre bocsátott rendelettervezet szerint alapjaiban változtatná meg a kormány, hogy a várandós nők milyen ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének.

Egy miniszteri rendelettervezet szerint bevezetnék az I. progresszivitási szintű szülészeti ellátást a kórházakban – írta meg a HVG egy társadalmi egyeztetésre kiírt tervezet alapján.

Ez azt jelentené, hogy a nők komplikációmentes várandósság – és még több más feltétel teljesülése – esetén alacsonyabb ellátottsággal rendelkező osztályokon szülhetnének.

A lap információi szerint egyelőre csak egy dolog biztos, mégpedig az, hogy a Belügyminisztérium jelentős átalakítást tervez a magyarországi szülészeti ellátásban. A jelenleg érvényben lévő rendelet szerint a szülészeti ellátásban most a II. és III. progresszivitási szintű ellátás érhető el.

A lap szerint: az I. progresszivitási szintű ellátásba a kockázatmentes várandósok kerülhetnének be, valamint feltételként szabnák meg, hogy az anya 18 év feletti legyen, első szülésnél pedig 40 év alatti, a terhesség a betöltött 37. és 41. hét között legyen, a magzat pedig ne legyen farfekvéses. Majd leszögezték:

a koncepció nem új, és sok országban jól működik, azonban Magyarországon megosztja a szakmát.

Kizáró tényező még néhány betegség, fertőzés, ikerterhesség, de a korábbi császármetszés is. Olyan szülészetek lennének, ahova csak komplikációmentes várandósság esetén kerülhetnének a nők.

Ezeken az osztályon nem lenne koraszülött-intenzív sem, és neonatológus, azaz újszülöttgyógyász, újszülött-szakápoló, aneszteziológus, vagyis altatóorvos és intenzív terápiás orvos sem állna 24 órában rendelkezésre; ha mégis szükség lenne rájuk, 30 percen belül elérhetőek lennének. A rendelettervezet azt is pontosan meghatározza, kik kerülhetnének az I. szintű ellátásba.