18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Balog Zoltán egyetértett a Bicskei gyermekotthonban tapasztaltakról írt ombudsmani jelentéssel

DBZOL20211225022 (1)
2024.03.21. 22:27

Orosz Anna, a Momentum képviselője a jelenlegi ombudsmant, Kozma Ákost kérdezte arról, hogy a 2012-es jelentés után tett-e valami érdemit Balog Zoltán volt minisztériuma azért, hogy megszüntesse azokat – írta meg a 24.hu.

A kérdés arra irányult, hogy milyen intézkedéseket tettek a visszaélések ellen, valamint hogy  az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala kapott-e akkor bármilyen visszajelzést Balog Zoltán minisztériumától.

Kozma Ákos válaszában jelezte, hogy a 2012-es ombudsmani vizsgálatra reagált a szaktárca. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma egyetértett az akkori ombudsman megállapításaival,

amely szerint a vizsgálattal érintett ügyben a gyermekek törvényes képviseletét az intézménytől független személynek kellett volna ellátnia.

Szabó Máté 2012-ben egyébként a legfőbb ügyészt is felkérte, hogy jelentését ismertesse az irányítása alá tartozó, a nyomozás törvényességi felügyeletét ellátó ügyészi szervekkel.

Az ombudsman szerint az érintett gyermekek törvényes képviseletére a bicskei gyermekotthon igazgatójától, V. Jánostól független, eseti gondnok kirendelése lett volna indokolt. Jelezte, ez intézményes bántalmazásnak tekinthető, ahogy

a gyermekekkel foglalkozó szakemberek mulasztása is kimeríti a rendszerabúzus fogalmát.

A lap kitér arra is, hogy Orosz Anna a belügyminisztert arról kérdezte, 2012-ben indult-e átfogó vizsgálat a bicskei gyermekotthonban. Mivel Pintér Sándor tárcája vette át a gyermekvédelmet, arról kérdezte, mit tett az egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy megszüntesse a visszaéléseket.

Rétvári Bence államtitkár válaszába beleszőtte az újbudai pedofilügyet, majd jelezte, hogy négy évvel az ombudsmani jelentés után, 2016-ban Balog Zoltán egykori miniszter kezdeményezésére függesztették fel V. Jánost, majd belső vizsgálatot rendeltek el.

Ez a dátum azért érdekes, mert a 2012-es ombudsmani jelentés után 2016-ban V. János két áldozata az RTL kamerái előtt beszélt az őket ért zaklatásokról. Rendőrségi eljárás indult, ketten feljelentést tettek, mások gyermekvédelmi gyámjukhoz fordultak az őket ért sérelmek miatt.

Ezt követően a következő ombudsman, Székely László utóvizsgálatot folytatott, majd 2017-ben Balog Zoltán miniszternek a gyermekvédelmi szakellátásban élő gyermekek jogtudatosításának, jogérvényesítésének növelését javasolta.

Gondozottból segítő

„Nem az lep meg, ami Bicskén történt, hanem hogy csak ennyire derült fény” – nyilatkozta a Szabad Európának egy neve elhallgatását kérő nő, aki gyermekotthonban és nevelőszülőknél nevelkedett, sokszor bántalmazták, a rendszer megrágta, de megtalálta a pozitív szereplőit is, akikbe kapaszkodva felnőttként szociális munkás és nevelőszülő lett.

„Rengeteg verést kaptam. Elmondhatatlanul sokat. Néha okkal, néha ok nélkül. Ezt megfejelte, hogy a nevelőszüleim elváltak ottlétem alatt, és a nevelőmamám az összes dühét és az összes haragját rajtam vezette le.

Számolatlanul törtek a fakanalak, és mivel csak ketten voltunk, nem volt kitől segítséget kérni.

Az asszony elmondása szerint nagyon fájt minden ütés, de később megértett, hogy a nagymama is szenved. Annak ellenére, hogy nagyon sajnálta, mégis rettegett tőle, hiszen sose tudta, hogy mire számíthatok, pedig próbált jó kislány lenni. Miután meghalt az apukája, azért is az akkori kislányt okolták: megverték, amit ugyan már addigra megszokott, de a szavak, amiket el kellett szenvednie örök nyomott hagytak a a lelkében. 

Ennek ellenére a hölgy szerette a nevelőmamáját, mert befogadta, és eleinte nagyon próbált jó lenni hozzá. Egyszer meg is kérdezte, hogy hívhatja-e anyjának, de akkora pofont kapott, hogy nekivágódtam a szemközti falnak, pedig csupán anyára vágyott. 

„Hetedik osztályos voltam, amikor elszöktem onnan, és Dégre kerültem egy gyermekotthonba. Itt fejeztem be az általános iskolát. A 16. születésnapom előtt megszűnt a nevelésbe vett gyermek státuszom, majd nem sokkal később ismét intézetis lettem, de már Szolnokon” – fogalmazott.

„Ha nincs a bátyám, mind éhen haltunk volna a testvéreimmel egy tanácsi lakásban, mert a szüleim napokra eltűntek, ha volt pénzük” – folytatta a kálváriáját a nő, akinek az édes szülei ájulásig ittak, és csak akkor mentek haza, ha már elfogyott a pénzük. Ahhoz, hogy élelemhez jussanak, a bátyja járt a boltba lopni, de volt, hogy a földből kikapart hagymát meg nyers krumplit ették.

Mivel az utóbbi pár évben több gyermekotthont láttam belülről, nem lep meg, ami Bicskén történt. Inkább az lep meg, hogy „csak” ennyire derült fény

– jelentette ki.

„Nyilván én is sok pletykát hallottam régen, hisz sokszor voltak közös sportrendezvények más gyermekotthonokkal, de ezek a pletykák mindig úgy kezdődtek, hogy „azt mondta, szeret...”. Ezért nincs tele a sajtó azzal, hogy hány kislány eshetett áldozatul az érte felelős felnőtt „szerelmének”. Amikor pedig szólhatott volna, már senki se hitt neki” – mondta a gondozottból nevelőszülővé avanzsált hölgy.

Azt is kifejtette, hogy bár folyamatosan figyeli az eseményeket, mégis az állíthatja, semmi sem fog változni. Azonnal meg főleg nem.

Lehet persze vizsgálgatni az igazgatókat pszichológussal, meg akár az összes gyermekvédelemben dolgozó szakembert is, de attól még a gyerekeknek nem lesz jobb. Nekik akkor lesz jobb, ha biztonságra találnak. Ez lehet egy jó nevelőszülő, egy jól működő gyermekotthon. Persze a legjobb az lenne, ha odahaza maradhatnának, de erre látom a legkisebb esélyt, mert ahhoz olyan szintű változásra lenne szükség, ami elképzelhetetlen ilyen szakember-kapacitás, illetve anyagi forrás mellett

– fogalmazott.

Elmaradt ígéret

Balog Zoltán ugyan 2017-ben megígérte, hogy szigorítják a gyermekotthonok vezetőinek kiválasztását, valamint azt is bejelentette, hogy 3 éven belül megszüntetik a bicskei gyermekotthonhoz hasonló 200–300 férőhelyes otthonokat, és a gyermekek vagy lakásotthonba költöznek, vagy nevelőszülőt kapnak, de a jelek szerint érdemi változás nem történt.

A kegyelmi botrány kirobbanása után Orbán Viktor miniszterelnök is ígéretet tett arra vonatkozóan, hogy szigorítani fogják a gyermekotthonok vezetőinek kiválasztását.

Kegyelmi botrány

Mint ismert, Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adott K. Endrének, az elítélt pedofil V. János bűnöző bűntársának.

K. Endre helyettese volt az igazgatónak a bicskei gyermekotthonban, és próbált nyomást gyakorolni a gyerekekre, hogy vonják vissza vallomásaikat, és hamisan tanúskodjanak.

Ezek okán K. Endrét kényszerítés minősített bűncselekményért jogerősen 3 év 4 hónap börtönbüntetésre ítélték, mellékbüntetésként pedig öt évre eltiltották a foglalkozástól és a közügyek gyakorlásától is. Novák Katalin Ferenc pápa látogatására hivatkozva adott kegyelmet az elítéltnek.

Lemondások és alkotmánymódosítás

A köztársasági elnök döntése hatalmas vihart kavart, az ügyben többen megszólaltak, és sokan a lemondását követelték, Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítást nyújtott be.

Nyolc nappal később végül Novák Katalin, valamint a döntését ellenjegyző Varga Judit volt igazságügyi miniszter is benyújtotta lemondását, majd a kegyelmi botrányban szintén érintett Balog Zoltán is lemondott a zsinati elnöki tisztségéről, de a püspöki tisztéről nem.

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20-as számon vagy a nap 24 órájában ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalat a 06-80-225-225-ös számon.

Személyesen az Önhöz legközelebbi Áldozatsegítő Központban kérhet segítséget, az Áldozatsegítő Központok címlistája itt található: http://vansegitseg.im.gov.hu

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101-es telefonszámon.

(Borítókép:  Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Hold utcai református templomban 2021. december 25-én. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)