Visszavonhatják az egykori molesztáló pap önkormányzati kitüntetését

2024.03.21. 19:05 Módosítva: 2024.03.21. 19:06
Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere ígéretet tett arra, hogy megteszi a szükséges lépéseket annak az egykori pap díjának a visszavonása érdekében, aki molesztálta az akkor még gyermek Pető Attilát. Az áldozat azzal vált országosan ismertté, hogy amikor tisztázta volna a molesztálást, őt perelték be. Azóta is elkötelezett a gyermekvédelemben, a kegyelmi-ügy kirobbanása óta több akcióban is részt vett.

Pető Attila gyerekként szenvedte el egy pap, Sz. Bálint közeledését, ám amikor felnőttként tisztázta volna a dolgot, őt perelték be.

Az őt zaklató papnak 12 éve önkormányzati díjat ítélt oda a II. Kerületi Önkormányzat, ezért az áldozat a kegyelmi ügy kirobbanásának apropóján most közösségi oldalán kérte a kerület jelenlegi polgármesterét, hogy vonják vissza az egykori pap kitüntetését – derül ki a Szemlélek írásából.  

A gyermekvédelem iránt elkötelezett férfi március 20-án tett közzé egy olyan bejegyzést, amelyben felhívja a figyelmet a bicskei pedofilügy okán a vétkes állami kitüntetésének anomáliájára – azt ugyanis a jelenlegi jogszabályok alapján nem lehet visszavonni.

Pető Attila megemlítette, hogy Sz. Balázs katolikus papként elismerést, Gyermekekért díjat kapott 2012-ben a II. Kerületi Önkormányzattól. A pap ellen ellen 2015-ben indult egyházi vizsgálat és büntetőeljárás, 2016-ben pedig laicizálták, vagyis távoznia kellett a klérusból.

A kerület polgármestere, Őrsi Gergely gyorsan reagált a felvetésre, azt írta: 

Köszönjük, hogy megkeresett, és felhívta a történtekre a figyelmünket! A szükséges lépéseket megtesszük, ezek előkészítését megkezdtük. És köszönöm, hogy a megbeszéltek alapján személyesen is találkozhatunk!

– állt a Pető Attila bejegyzése alatti kommentben. 

Korábban már kiadtak egy közös nyilatkozatot a szexuális zaklatás áldozatai, köztük Pető Attilával, és azt írták, a mostani, nehéz időszak sokukban fájdalmas emlékeket ébresztett, amikor látták, hogy hogyan kezelik a felelős döntéshozók a rájuk bízottak ügyeit.

Ezt követően az Országos Közös Akarat (OKA) és a szexuális bántalmazások túlélői közös gyermekvédelmi kerekasztalt hirdettek meg. A február 20-án Budapesten tartott eseményen részt vett Hodász András, Ivák Bence, Kozma Lilla Rita, Pető Attila, Pion István és Pop Mert is.

Ebben a cikkben szexuális visszaélés bűncselekmény a téma.  Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.