Jobboldali fordulatra készül Szijjártó Péter

2024.03.22. 17:33
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért és sportért felelős szóvivőjével, Petra Stegerrel közös sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a magyar kormány és az osztrák jobboldal együtt küzd az európai valódi demokráciáért és azért, hogy ne bélyegezzék meg azokat, akiknek a fősodortól eltér az álláspontjuk, és kiállnak a nemzeti érdekeik mellett. A miniszter biztos abban, hogy Európa csak akkor lehet sikeres, ha erős tagállamok alkotják. A tárcavezető beszélt az illegális bevándorlásról, az ukrajnai háborúról és az Oroszország elleni szankciókról is.

„A magyar kormány és az osztrák jobboldal együtt küzd azért, hogy Európában valódi demokrácia legyen, és ne bélyegezzék meg azokat, akiknek a fősodortól eltér az álláspontjuk, és kiállnak a nemzeti érdekeik mellett” – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten az MTI szerint.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai ügyekért és sportért felelős szóvivőjével, Petra Stegerrel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a magyar kormányzat és az osztrák jobboldal közötti együttműködés jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy „szuverenitásunkat meg tudjuk őrizni, és az Európai Uniónak ezt a föderalizációt erőltető politikáját meg tudjuk állítani”.

Együtt küzdünk így azért, hogy Európában valódi demokrácia legyen, hogy ne bélyegezzék meg azokat, akiknek a mainstreamtől eltérő álláspontjuk van, ne bélyegezzék meg azokat, akik őszintén, egyenesen ki mernek állni a nemzeti érdekeik mellett

– közölte a külgazdasági és külügyminiszter. „Mindketten sikeres Európát szeretnénk látni, de biztosak vagyunk abban, hogy Európa csak akkor tud sikeres lenni, ha erős tagállamok alkotják” – fűzte hozzá.

A siker fontos alapjának nevezte a biztonságot is, amihez szavai szerint meg kell állítani végre az illegális bevándorlást, meg kell védeni a külső határokat, illetve be kell azt látni, hogy az Ukrajnában pusztító háborúnak nincs megoldása a csatatéren.

A béke, a megoldás csak tárgyalásokkal fog eljönni. Mivel egyik fél sem tudja megnyerni ezt a háborút, ezért evidens, hogy tárgyalások lesznek, s hogyha tárgyalások lesznek, akkor már csak az a kérdés, hogy mikor, és az a kérdés, hogy miért nem most, miért később

– fogalmazott. „Ezért az osztrák jobboldal és a magyar kormány közösen lép fel azért, hogy minél előbb tűzszünet legyen Oroszország és Ukrajna háborújában, és minél előbb kezdődjenek béketárgyalások” – mondta.

Szijjártó Péter ezt követően arra is kitért, hogy az európai uniós politika vonatkozásában Magyarország és Ausztria is különleges év előtt áll, hiszen hazánk júliusban átveszi a közösség soros elnöki tisztséget, a szomszédos országban pedig választásokat tartanak.

„Úgyhogy mindkettőnknek van mire készülnie az elkövetkező hónapokra nézvést, és mindezt egy olyan időszakban tesszük, amikor az Európai Unió kifejezetten rossz formában van” – jegyezte meg. „Mindkettőnknek érdekünk, hogy ezt az európai hanyatlást meg tudjuk állítani, ugyanakkor hisszük, hogy ennek egyedüli módja egy masszív jobboldali fordulat lenne az európai parlamenti választásokon” – tette hozzá.

Kiemelte: csakis ezáltal lehetne megállítani a föderalista szuperállam létrehozására irányuló „brüsszeli elképzelést és agresszív nyomulást”, csakis ezáltal lehetne visszahozni a józan észt a döntéshozatalba.

Egy jobboldali fordulat lesz képes arra, hogy végre az európai tagállamok szuverenitásának tiszteletben tartása alap legyen az EU-ban. Egy jobboldali fordulat szükséges ahhoz, hogy az illegális migrációnak megálljt parancsoljunk, és jobboldali fordulat szükséges ahhoz is, hogy Európa a háborús pszichózisból kitörjön, és a béke hangja kerekedjen felül

– sorolta. 

Ezzel kapcsolatban pedig aláhúzta, hogy a magyar kormány ezen álláspontja miatt gyakorta támadások kereszttüzébe kerül, azonban az osztrák jobboldalra ilyenkor is lehet számítani, ugyanis az FPÖ mindig kiállt Magyarország mellett.

A miniszter végül megerősítette, hogy a felek készek a szoros együttműködés fenntartására ezekben a kérdésekben. Illetve leszögezte, hogy hasonlóan vélekednek az Oroszországgal szembeni szankciókról is, amelyekkel Európa „lábon, térden, aztán tüdőn lőtte” saját gazdaságát, ezért a büntetőintézkedések felülvizsgálata lenne szükséges.

„Köszönjük, hogy az Osztrák Szabadságpártra mindig számíthatunk a nehéz pillanatokban. És továbbra is készen állunk az együttműködésre egy sikeres és demokratikus Európa megteremtése érdekében az osztrák jobboldallal” – összegzett.