Sérült túrázó rekedt a Mátyás-hegyi barlangban

2024.03.23. 09:17
A Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek 40 méteres mélységből kellett felhozniuk egy szingapúri túrázót – akinek megsérült a bokája – a Mátyás-hegyi barlangból pénteken. A sérültet átadták az Országos Mentőszolgálat mentőegységének, akik további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították.

Mentőakció zajlott pénteken a Mátyás-hegyi barlangban:, miután egy bokasérülést szenvedő szingapúri túrázót kellett felhozni 40 méteres mélységből a Magyar Barlangi Mentőszolgálat (BMSZ) szakembereinek – közölte a szervezet sajtóközleményében.

Egy szingapúri túrázó bokasérülést szenvedett a Mátyás-hegyi-barlang Földgömb-terem nevű szakaszában, mintegy 40 méteres mélységben, 400 méterre a felszíntől.A barlangi mentőszolgálat 27 fővel vonult a helyszínre.

Az elsőként a barlanghoz érkező orvosi csoport megvizsgálta a sérültet, rögzítette ficamodott bokáját, és szállítható állapotba hozta.

A mentés alkalmával speciális barlangi mentőhordágyat használtak a szakemberek, ami lehetővé tette, hogy a felszínre vezető, szűkületekkel tagolt, mintegy 400 méteres úton biztonságosan rögzítve maradjon a sérült még a vertikális, kötéltechnikai manőverek alatt is.

A sérült barlangjáró 15:30-kor ért a felszínre, ahol átadtuk az Országos Mentőszolgálat mentőegységének, akik további vizsgálatokra és ellátásra a Honvédkórházba szállították

– áll a Magyar Barlangi Mentőszolgálat közleményében. A szervezetnek a tavaly őszi Törökországban végrehajtott mentőakciója után ez volt az első éles bevetése.

A bajba került turista egy overallos túra résztvevője volt, ahol az érdeklődők szakképzett barlangi túravezető segítségével látogathatnak bizonyos kiépítetlen barlangokat, barlangszakaszokat. A baleset a Mátyás-hegyi-barlang „Nagy kör” néven ismert, népszerű túraútvonalán történt, ahol így évente 6-8000 ezer érdeklődő tekinthet be a barlangkutatók világába.

A Magyar Barlangi Mentőszolgálat 1961 óta működő civil szervezet, mintegy száz tagja önkéntesként nyújt segítséget barlangászoknak és olyan túrázóknak, akik nehezen megközelíthető helyen kerülnek bajba. A BMSZ fennállása alatt több mint 500 embernek segített.

A Mátyás-hegyi-barlangban évente csupán néhány alkalommal történik kisebb baleset, személyi sérüléssel járó baleset legutóbb 2022 augusztusában történt.