Megszüntették Iványi Gáborék gazdasági igazgatójának letartóztatását

2024.03.23. 12:43
Ivány Gábor egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szombaton délelőtt közölte a közösségi oldalán, hogy megszüntették Ónodi István, a gazdasági igazgatójuk letartóztatását.

A Gyulai Törvényszék másodfokon megszüntette Ónodi István előzetes letartóztatását – írja a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség a Facebookon.

Hozzátették, hogy a lelkész ezentúl szabadlábon védekezhet, de nem hagyhatja el Budapest területét.

Mint arról korábban beszámoltunk, februárban háromórás házkutatás után a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói  bilincsben elvitték a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) és intézményei gazdasági hivatalának vezetőjét. Ónodi István lelkész ellen „gazdasági bűncselekmény megalapozott gyanúja” miatt indítottak eljárást, majd indítványozták a letartóztatását is.

A vád szerint a lelkész az adóbevallások benyújtásáért felelős személyként a 2015 februárjától 2022 januárjáig terjedő időszakban az illetékes adóhatóságoknál a foglalkoztatáshoz kapcsolódó kötelezettségek vonatkozásában valótlan tartalmú bevallásokat nyújtott be.

Csak a félelemkeltés a célja

Nem sokkal később Iványi Gábor, a MET elnöke a Népszavának elmondta, hogy „ezeknek a házkutatásoknak semmi értelme, hiszen szinte napra pontosan 2 évvel ezelőtt a NAV fegyveresei ellepték az egyház központját és gazdasági hivatalát, és válogatás nélkül minden adathordozót és hivatalos iratot elkoboztak, amiket azóta sem kaptunk vissza, továbbra is ott van náluk, de az eljárásról azóta semmilyen információt nem kaptunk”.

Ebből jól látszik, hogy a mostani intézkedésnek csak a félelemkeltés a célja

– tette hozzá Iványi Gábor. Úgy véli, „nyilvánvaló, hogy Orbán Viktor a saját felelősségéről igyekszik elterelni a figyelmet, hiszen senki nem hiszi el neki, hogy nem tudott az elnöki kegyelemről”.

Most már Balog Zoltán és a református egyház szerepe is egyre nyilvánvalóbb, ezért ismét kreálnak egy olyan ügyet, ami csökkentheti ennek a botránynak az élét

– fogalmazott a vezető lelkész.