Egyre több ember életét keseríti meg a jó idő

GettyImages-1208821617
2024.03.23. 17:54
A tavasz beköszöntével a légúti allergiás betegségek is gyakoribbá válnak. Becslések szerint minden ötödik magyar életét keseríti meg a szénanátha, aminek szezonja az enyhe téli időjárás miatt idén is korábban veszi kezdetét. Egyre inkább népbetegséggé válik, olyanoknál is jelentkezhetnek panaszok, akiket korábban nem diagnosztizáltak allergiával. Szakember mondta el az Indexnek, mi vezethet a betegség megjelenéséhez.

Az enyhe időjárás miatt a régebben 8-9 hónapos allergiaszezon 10-11 hónapra kitolódik, a növényi pollenkoncentrációra érzékenyek így hosszabb ideig tünetesek lehetnek.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) jelentése szerint a mogyoró és éger virágpora már február elején oly mértékben volt jelen a levegőben, hogy az arra érzékenyek szénanáthás tüneteket tapasztalhattak. Kaposvár, Pécs, Szekszárd és Veszprém környékén már ebben az időszakban magasabb volt az említett növények pollenkoncentrációja. Február közepétől már a ciprus-/tiszafafélék pollenje is megjelent a levegőben, márciustól még intenzívebben a nyárfa virágporával együtt okozhat panaszokat az allergiával küzdők számára.

Emiatt tüsszöghetünk most

Bár az országban jelentősen visszaesett február 26. és március 3. között a légúti betegségek száma, de még mindig 250 ezer felett van azok száma, akik valamilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés miatt fordultak orvoshoz, ugyanakkor már az adott héttől nem éri el a járványos szintet sem az RSV, sem a koronavírus, sem pedig az influenza terjedése. Mint ahogy korábban megírtuk, ahhoz, hogy ezen betegségek gyakorisága a járványküszöb alá süllyedjen, a víruskutató szerint legalább két hétig tartó, nappali 15 Celsius-fok feletti hőmérséklet szükséges.

A korai pollenszezonnal orrfolyásos, tüsszögéses, kötőhártya-gyulladásos panaszaik most allergiára is utalhatnak, ha nem kíséri láz vagy hőemelkedés. Egyre többeknél fordul elő túlérzékenységi reakció, ami Magyarországon a becslések szerint legalább 3 millió embert érint, a lakosság 20 százaléka pedig a levegő bizonyos pollenkoncentrációjára tapasztal szénanáthás panaszokat. Temesszentandrási György allergológus hangsúlyozta, hogy úgynevezett multifaktorális – többtényezős – kórképről van szó, amit a genetikai adottság mellett az egyén immunrendszerének állapota és a környezeti tényezők befolyásolnak.

Családi örökség

Az öröklött hajlam egyértelműen szerepet játszik. Kutatások már több mint ötven gént azonosítottak az allergia hátterében, s ez magyarázza a családi halmozódást is. Ha mindkét szülő ilyen kórképre hajlamos, gyermekük esélye allergiás kórképre lényegesen nagyobb

– fogalmazott a belgyógyász.

Egy szülő esetén a 25–30 százalékot, míg két allergiás szülő esetén már a 75 százalékot is elérheti annak valószínűsége, hogy a gyermeknél is jelentkezik az allergiás betegség valamelyik formája. A szakorvos megjegyezte, hogy az örökletes tényezőkön ugyan nem lehet változtatni, de ilyen esetekben is eltérő lehet, hogyan tudunk megbirkózni vele, az egyén immunrendszere ugyanis jelentősen befolyásolja a fogékonyságot. „Bizonyított tény, hogy azok, kik hosszabb ideig részesültek anyatejes táplálásban, sokkal kevésbé hajlamosak ilyen jellegű megbetegedésre” – emelte ki az immunológus.

Higiéniai hipotézis

Az allergia jelentős növekedésében szerepet játszhat a higiéniahipotézisnek nevezett magyarázat is. „Szervezetünkben számos fehérvérsejttípus gondoskodik védelmünkről, egyik altípusuk a T helper 1 és 2 sejtek, az allergiás kórképekben az utóbbi válik dominánssá. A fertőző betegségek a T helper 1-es sejtek válaszát váltják ki, a fejlett országokban típusos életforma, az antibiotikumok előnyös elterjedésével az infektív kórképek csökkenése a 2-es válasz felerősödését okozza” – magyarázta a szakorvos, hozzátéve: a felesleges antibiotikumos kezelések és a túl steril környezet nem támogatják immunrendszerünket.

Környezeti tényezők 

Környezeti tényezők is közrejátszhatnak a betegség kialakulásában, különböző klinikai kórképet jelent, hogy mely allergénekre milyen típusú túlérzékenységgel reagál az illető.

Az allergiák típusai

  1. Légúti allergiák: szénanátha, allergiás asztma, foglalkozási tüdőbetegségek
  2. Táplálkozási allergiák
  3. Bőrgyógyászati allergia: heveny vagy krónikus csalánkiütés, ekcéma, kémiai irritánsokra kialakuló kontakt dermatitisz
  4. Gyógyszerallergiák
  5. Rovarméreg-allergiák

Temesszentandrási György szerint a mai nemzedéknek nehezebb elkerülni az allergéneket, mivel minden korábbinál gyorsabban változik környezetünk.

Míg 1930-ban évente 1 millió tonna vegyi anyagot gyártottak, mára ez a mennyiség százezer különféle formában meghaladja a 400 millió tonnát. A laboratóriumokban milliószámra állítanak elő új vegyi anyagokat, s bár ezek túlnyomó többsége nem kerül forgalomba, évente mégis 4-5 ezer, új molekulát tartalmazó készítmény piacra kerül. „Ezekről a megelőző klinikai vizsgálatok során nem feltétlenül derül ki, hogy hosszabb távú használatukkal milyen késői reakciót okozhatnak” ‒ fűzte hozzá az allergológus. Megjegyezte: a kontaktallergia minden bizonnyal egyidős az emberiséggel.

Már a görög mitológiában Héraklész történetében is olvasható, mikor az általa megölt Nesszosz vérével átitatott gyapjúinget később magára ölti, ahol a szövet éri, tűrhetetlen égő fájdalom jelentkezik. Ez okozza a hős halálát is, aki a fájdalmat nem tudja elviselni, ezért máglyán elégeti saját testét.

A szakorvos szerint elképzelhető, hogy súlyos kontaktallergia okozta Héraklész vesztét, az ókoriakhoz képest a mai ember még nehezebb helyzetben van a túlérzékenységi reakciókat illetően, mivel újabb anyagok okozta kihívással kell szembenéznünk.

Amerikából hoztuk a parlagfüvet

Amerika felfedezéséig nem is hallottunk a parlagfűről. Tudományos nevét Carl von Linné adta 1753-ban, az Amerikában őshonos növény akkor még európai mezőkön ismeretlen volt. Linné a faj leírását valószínűleg az Amerikából kapott herbáriumi példányok alapján végezte el.

A parlagfű elterjedése Európában a 20. század elején kezdődött. A különböző parlagfűfajok magjai minden bizonnyal a gabona importjával hajón kerültek át Észak-Amerikából Európába. A kikötőkből egyéb szállítmányokkal elterjedtek a kontinensen, például Rijekából és Horvátországból a Dunántúl felé, Triesztből és Genovából Észak-Olaszország felé, valamint Marseille-ből a Rhône völgye felé.

Napjainkban ez a parlagfűvel leginkább fertőzött három régió Európában: a Rhône völgye, Észak-Olaszország, és az összes közül a legfertőzöttebb a Kárpát-medence.

Magyarországon a parlagfüvet először Orsovánál észlelték a 20. század elején. Nálunk a parlagfű egyik ismert elnevezése: „szerb fű”, mely egyúttal származási helyére is utal. Az 1920-as évektől a faj fokozatosan – 30 éven belül – az egész Alföldön, majd a Dunántúlon is elterjedt. A Kárpát-medence éghajlatváltozásához – riválisaival szemben – kiválóan alkalmazkodott. Ma az egész országban megtalálható, és a legnagyobb példányszámú kártevő gyomnövénnyé vált.

„Míg 1968-ban még egyetlen parlagfűpollent sem találtak pollencsapdát működtető kutatóink, a 90-es évek végére már a világ legmagasabb pollenkoncentrációját mérték. Mivel virágzása hosszan elnyúló, évente 90-125 napon át van pollen a levegőben. 45-60 olyan nap van, mikor értéke az allergiás határérték feletti” – jegyezte meg a szakorvos.

Temesszentandrási György azzal zárta: nem meglepő, hogy az allergiás esetszámok egyre nőnek, ugyanis nehéz alkalmazkodnia szervezetünknek a változó környezeti kihívásokhoz.

(Borítókép: Angelika Warmuth / picture alliance / Getty Images)