Úgy néz ki, mégsem kapják meg a recski sárlavina károsultjai a beígért félmilliárd forintot

2024.03.24. 10:21
Egyelőre nem kapják meg a recski sárlavina károsultjai az a félmilliárd forintot, melyet a kormány ígért nekik a katasztrófa tavaly júliusi bekövetkezte után. A Belügyminisztérium szerint azért, mert a szakértői vizsgálatok arra jutottak, hogy a házak lakhatóságában nem esett kár. Emiatt pedig nem adhatták ki a kifizetéshez szükséges okiratot.

Tavaly júliusban sárlavina öntötte el Recsket a több napig tartó heves esőzések miatt. A helyiek szerint a sárlavina az utca feletti bányából érkezett, amit két évvel azelőtt a tiltakozások ellenére nyitottak meg. 

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hivatala alá tartozó Országos Bányakapitányság vizsgálatot rendelt el a bányavállalkozó ellen, melynek eredményeképp júliusban megállapította, hogy a bányavállalkozó jogi felelőssége megáll.

Az Indexen is írtunk róla, hogy a kormány korábban félmilliárd forintot különített el a sérült és lakhatatlan házak tulajdonosainak. 

A helyi lakosok most az RTL Híradónak elmondták, hogy az utcákat és a házakat azóta megtisztították a sártól, de az 500 millió forintot nem kapták még meg. A Híradóval szombaton azt közölték, a Belügyminisztérium nem adta ki a kifizetéshez szükséges támogató okiratot, mert a szakértői vizsgálatok szerint a sárlavina „veszélyhelyzetet nem okozott” és a „lakhatóságot befolyásoló körülmény nem merült fel.”

Az RTL idézi a Szabad Európát, mely arról írt korábban, hogy a Magyar Református Egyház és a Máltai Szeretetszolgálat nonprofit szervezete segít a károsultaknak a lakáscserék lebonyolításában. Recsk polgármestere szerint két családdal várhatóan hamarosan megegyeznek.

A segítség személyre szabott, és úgy gondolom, hogy ettől jobb lehetőségeket, melyeket ők ajánlanak, amelyek teljesen kamatmentesek és egyéb kezelési költségtől mentesek, normálisabb ingatlanba tudnak költözni, ezt, úgy gondolom, el kellene vagy el kell fogadni

– mondta Nagy Sándor.

Voltak ugyanakkor olyan lakók is, akik nem hajlandók elköltözni, és pert indítottak az ügyben.