Az Európai Parlamentet is aggasztják a Magyarországon járőröző kínai rendőrök

2024.03.25. 11:18
Néhány hete derült ki, hogy Budapesten is kínai rendőrök járőröznek, de nem Magyarország az egyetlen európai ország, amellyel ilyen megállapodása van Kínának. Éppen ezért az Európai Parlament következő plenáris ülésén napirendre veszik az Európában járőröző kínai rendőrök kérdését.

Vitát tartanak április 10-én az Európai Parlamentben a brüsszeli plenáris ülésen, ugyanis az Újítsuk meg Európát! nevű liberális frakció beterjesztette a kérdést, mert rendkívül aggasztónak tartják, hogy „kínai rendőrök járőröznek Európában”. Az Indexen is beszámoltunk róla, hogy nemrég megállapodás született a kínai és a magyar kormány között, hogy a „két ország idegenforgalmi területi biztonságának javítása” érdekében a magyar és kínai rendőrök együtt járőröznek Budapest utcáin.

A két ország rendőrei a jövőben közösen láthatnak el járőrszolgálatot, ezzel is segítve a két ország állampolgárai és hatóságai közötti hatékonyabb kommunikációt, javítva a belbiztonságot és a közrendet

– írta akkor a Belügyminisztérium. Közlésük szerint ez nem példa nélküli, hiszen magyar rendőrök is dolgozhatnak a horvát tengerparton a turisztikai főszezonban, mint ahogy osztrák rendőrök is járőrözhetnek a Balaton partján.

A Népszava birtokába jutott levélben az Európai Parlament képviselői mégis aggodalmukat fejezik ki, hiszen Kínának hasonló megállapodása van Szerbiával, ráadásul a két évvel ezelőtt kirobbant botrány óta – amelyben kiderült, hogy Kína csaknem száz illegális rendőrőrsöt működtetett világszerte, harmincat Európában, kettőt Budapesten – próbálják felszámolni ezeket a „rendőrőrsöket”. Kína szerint ezek csak „adminisztratív segítséget nyújtottak” a külföldön élő honfitársaknak.

Ezeket a rendőrőrsöket és a kínai rendőrség jelenlétét Kína arra használja, hogy megfenyegesse és elhallgattassa a másként gondolkodókat. A titkos és törvénytelen rendőri műveletek sértik a demokráciát, a jogállamiságot és az alapvető jogokat, és óriási veszélyt jelentenek az Európai Unió és tagállamai biztonságára

– vélik ezzel szemben az európai parlamenti képviselők. Éppen ezért az Európai Bizottság és az Európai Tanács „azonnali” közbelépését sürgetik.

Az Újítsuk meg Európát! frakció a vita megrendezéséhez kéri a többi politikai csoport támogatását. A képviselők az áprilisi vitán meghallgatják az Európai Bizottság és a soros EU-elnök véleményét. Ezután a magyar jogállamisággal foglalkozik majd az Európai Parlament.