Hadházy Ákos Magyar Péter színre lépéséről: Így egyben a bazilika minden harangját félre kéne verni

MG 3910
2024.03.25. 08:51
Hadházy Ákos független képviselő a Telexnek adott interjút, amelyben a kormányváltás feltételeiről, Magyar Péterről és az ellenzék teljesítményéről is beszélt.

Nagy igény van az ellenzék gyökeres megújítására, a maradék független sajtónak nagy hatása van az ellenzék térfelén – ezzel a két pozitív hangulatú hírrel foglalta össze Hadházy Ákos az elmúlt hetek politikai mozgásait. Emellett három negatív hírrel is szolgált a Telexnek adott interjújában: a Fidesz-rendszer leváltásához kicsit sem jutottak közelebb, a független sajtó nem ér el sok embert, és – véleménye szerint – a kegyelmi botrány után a kormány megtorlásra készül.

Hadházy Ákos az interjúban továbbá arról is beszélt, hogy

  • az emberek egységes ellenzéket szeretnének, azonban szerinte nem jutnak előrébb, ha olyan személyek alkotják az ellenzéket, akiknek a hitelessége megkérdőjelezhető. Úgy véli, előbb a valódi választások feltételeit kell kivívni, csak utána lehet nyerni. Magyarországot hibrid rezsimnek tartja, de sok ilyen ország van. Ezeket, úgy gondolja, szinte lehetetlen legyőzni a választásokon.
  • Valódi diktatúra ellen a forradalom hatásos, de a hibrid rezsimek ellen hibrid forradalommal kell fellépni. Utóbbi szerinte annyiban különbözik az előzőtől, hogy nincs erőszak, célja, hogy a hatalom lássa, tömegek követelik a tiszta választások feltételeit. Egy aláírásgyűjtésnek is lehet nagy hatása, de ahhoz sok résztvevő kell, de az is fontos, hányan vesznek részt a tüntetéseken.
  • A tüntetésekkel kapcsolatban megjegyezte, nem mindegy, miről szólnak, ezeken pedig bizonyos kockázatot kell vállalni, például „fel lehet menni a Várba, és támogatni azokat a diákokat, akiket lefújnak könnygázzal”. Ha kellően elszánt a tömeg, akár 50 ezer ember is elég lehet a változáshoz. Szerinte addig a gyermekvédelemben és az oktatásban sem érnek el eredményeket, amíg nincs demokrácia.
  • Az elmúlt hetek történéseiről elmondta, sokan hajlandók felkelni a fotelből és kimenni az utcára, a kérdés – mint mondta – inkább az, hogy hajlandóak lennének-e akkor is megmozdulni, ha diákokat fújnak le a Karmelitánál. „Ha a Diákhitel Központ korábbi vezetője (Magyar Péter – a szerk.) ilyen ügyben is képes tömegeket mozgósítani, az már teljesítmény lesz. Egyelőre én csak a veszélyét látom annak a hamis reménynek, amit ő sugall” – fogalmazott.
  • Hadházy nem nevezte meg Magyar Pétert, mert nem szerette volna, ha az ő nevével van tele az interjú, azonban – mint mondta – Varga Judit exférjének hívni talán durva lenne.
  • A képviselő úgy sejti, Magyar Péter kereste meg őt néhány héttel az előtt, hogy színre lépett. „Megkeresett valaki engem azzal, hogy komoly információi vannak a Rogán–Schadl–Völner-ügyről. Sajnos nem jegyeztem meg a nevét.” Elmondása szerint a találkozó előtt néhány órával lemondta a találkozót, mert belázasodott.
  • Szerinte hamis érzet, hogy a Diákhitel Központ volt vezetője valamit csinál. „Az nem elég, hogy valaki azt mondja: ő lesz a jó vezető, te pedig nyugodtan menj haza, és nem kell csinálnod semmit” – vélekedik.
  • A Magyar Péter-jelenséggel kapcsolatban arról is beszélt, hogy aki úgy jön ki a NER-ből, hogy eddig komoly fizetést kapott, annak semmiképp sem javasolja, hogy ő akarja vezetni az ellenzéket. Úgy véli, „sok olyan nagybetűs tény van Magyar Péter körül, amelyeknek egyenként is vészcsengőket kellene megszólaltatnia, de így egyben meg a bazilika minden harangját félre kéne verni”.
  • Az elmúlt két évről elmondta, teljes kudarc abból a szempontból, hogy nem tudott tömegeket mozgatni. „Minden ügy kudarcra van ítélve, amíg magát a rendszert nem támadjuk tömegesen” – vélekedik.
  • Szerinte minden politikai pártban vannak olyanok, akik akarva vagy akaratlanul a kormánynak megfelelően politizálnak, az LMP-ről biztosan tudja, hogy vannak ilyen emberek.
  • Úgy látja, a nemrég meghalt Alekszej Navalnij nála sokkal több áldozatot vállalt Oroszországban. „Elképzelhető, hogy ha nem akarok Navalnij sorsára jutni, és eredménytelenül befejezni a kis földi életemet, akkor jobban járok, ha kutyákat műtök, mert annak legalább megvan az eredménye.”
  • A korrupció a topproblémák között van.
  • Az ellenzék totális kudarc, még a korábbi eredményeiket is felrúgták – vélekedik. Szerinte rossz következtetéseket vontak le a választások után. „Azt tessék már megérteni, hogy a hatalom játszani tud a pártokkal. Bármikor fel tudnak emelni pártokat, és agyon is tudnak csapni” – mondta. Úgy látja, a Momentumon kívül semmilyen személyi következménye nem lett a bődületes választási pofonnak.

(Borítókép: Hadházy Ákos 2023. február 17-én. Fotó: Németh Kata / Index)