Mágneses vihar érte el a Földet, újra felbukkant a sarki fény Magyarországon

2024.03.25. 07:11
Elérte a Földet egy mágneses vihar, emiatt több helyen sarki fényt lehetett látni Magyarország égboltján.

„Ma este szemeket az égre, mert bár a hold és a felhők zavarhatnak, van esély a sarki fényre” – írta az Időkép vasárnap este a közösségi oldalán egy Magyarországot is elérő, különleges fényjelenségről.

Egy, a Földet érő mágneses vihar miatt lehetett látni a különlegességet. A mágneses vihar az előzetes beszámolók szerint vasárnap este érte el a Földet, a Severe Weather Europe Facebook-oldalán közzétett információk szerint a vártnál több mint 12 órával korábban csapódott le. A jelenséget Európa és Ázsia nagy részén is látni lehetett.

Ahogyan arról korábban Gál Tamás, a Szegedi Tudományegyetem kutatója lapunknak beszámolt, a Föld mágneses mezőjének hatására a töltött részecskék csak az északi és déli mágneses pólusok mentén közelíthetik meg a felszínt, ahol az alacsonyabb magasságokban lévő sűrűbb légkörben lévő részecskékkel ütközve fényjelenségeket váltanak ki.

Legutóbb novemberben tapasztalhattuk meg a ritka jelenséget, akkor a Nap aktivitásának egyik lenyűgöző megnyilvánulása révén, egy koronakidobódás közvetlenül érintette bolygónkat. 

A leggyakoribb szín az eddigi beszámolók alapján vasárnap este a lilás, rózsaszínes volt. 

Ön is látta a sarki fényt? Van fotója vagy videója?
Küldje el nekünk!