Magyar Péter részleteket közölt a Varga Juditról készített hangfelvételről

DNAND20230107005
2024.03.25. 19:15
Magyar Péter korábban arról beszélt, olyan bizonyítékokat visz kedden az ügyészségre, hogy azok a kormány lemondásához vezetnek majd. A jogász közösségi oldalán fejtette ki, hogy volt feleségéről, Varga Judit egykori igazságügyi miniszterről készített hangfelvételeket az otthonukban.

Magyar Péter ígéretei szerint még azelőtt közzéteszi az állításait bizonyító hangfelvételeket, hogy kedden belépne az ügyészség épületébe. Mint írta, ezeket március 26-án, 9 órakor tölti fel YouTube-csatornájára. A jogász szerint olyan bizonyítékai vannak, hogy „sem a kormány, sem a legfőbb ügyész nem tehet mást, mint hogy benyújtja a lemondását”.

Magyar Péter ügyvédje, Bárándy Péter korábban elmondta, hogy nem látta ügyfele ígért bizonyítékait, de azok valószínűleg értékesek lehetnek. Hozzátette, hogy a felvételek akkor is felhasználhatóak, ha az azon szereplők nem tudták, hogy felvétel készül, mivel „szabad bizonyítékfelhasználás van.”

A Talpra, Magyarok! mozgalom megalapítója legújabb videójában Gulyás Balázsnak, a Gulyáságyú Média alapítójának nyilatkozva részletesen kifejtette a hangfelvételek keletkezésének és nyilvánosságra hozatalának okát és körülményeit is. Magyar Péter elmondta, hogy

A HANGFELVÉTELT 2023 JANUÁRJÁBAN TITOKBAN KÉSZÍTETTE FELESÉGÉRŐL, VARGA JUDITRÓL AZ OTTHONUKBAN. 

Állítása szerint az egykori igazságügyi miniszternek azt javasolta, hogy mondjon le, de ekkor Varga Judit a maffiához hasonlította a kormányt, amiből nem lehet kiszállni. Mint mondta, „nem egy tökéletes felvétel”, ezért feliratozni fogják, mivel sokszor egymás szavába vágnak. Magyar Péter szerint jól hallható lesz benne, ahogy Varga Judit egy maffiakormányról beszél. 

Megjegyezte, hogy a hangfelvételen, amelyen volt feleségével beszél, a Völner–Schadl-ügy és Rogán Antal neve is szóba kerül. A jogász hozzátette, hogy nem minden szerepel a hangfelvételen, amit családja biztonsága érdekében akart rögzíteni. Ekkor már tudott róla, hogy készült egy hamis rendőri jelentés, így gondolta, ez „családi védelemnek” jó lesz. 

Varga Juditnak is jelezte, hogy hangfelvételt készített róla

Magyar Péter kifejtette, hogy volt feleségének, Varga Juditnak is jelezte, hogy készült róla egy hangfelvétel. Mint mondta, körülbelül két héttel ezelőtt beszéltek, és ekkor jelezte neki, hogy végig kell csinálnia, amit elkezdett. Felidézte, hogy Varga Juditot arra kérte, menjen be vele tanúskodni az ügyészségre, de volt felesége ettől elzárkózott. 

A jogász elmondta, hogy azért döntött úgy, hogy közzéteszi a felvételt, mert múlt heti meghallgatása után úgy fogalmazott az ügyészség, hogy nincsenek bizonyítékai. Szerinte aki ezt a közleményt megfogalmazta, az „hazudik”. Hozzátette, hogy az ellene folytatott lejárató kampány miatt is úgy érezte, hogy lépnie kell. A felvételekkel sokat kockáztat, de most már nem hátrálhat meg – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Varga Juditnak árthatnak-e a hangfelvételek, Magyar Péter azt válaszolta, hogy nem. Szerinte volt felesége nem követett el semmit, az ügyben feljelentési kötelezettsége sem volt.

Úgy látja, hogy a hangfelvételek nyilvánosságra hozatalával nem követett el bűncselekményt sem, legfeljebb Varga Judit jelentheti fel személyiségi jogok megsértése miatt, de erre is felkészült. 

Ha Magyar Péter nem mutat be dokumentumokat, kiírta magát a történetből

Többek közt erről is szó esett az Index Kibeszélő című műsorának legfrissebb adásában, amelyet hétfőn este tettünk közzé. A műsorban Mráz Ágoston Sámuellel, a Nézőpont Intézet vezetőjével és Horn Gáborral, a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével tárgyaltuk ki az esetet.

Magyar az őszödi beszédhez hasonlította az ügyet

Ahogy az Index megírta, Magyar Péter múlt szerdán több mint négy órán át beszélgetett az ügyészekkel a VölnerSchadl-ügyről. A meghallgatáson három állítást fogalmazott meg, ezek egy része már korábbról ismert volt. 

Jelezte azt is, hogy hangfelvételei vannak arról, hogy Rogán Antal „emberei” belenyúltak a Völner–Schadl-ügy nyomozati irataiba. Elmondta, hogy a bizonyítékokat eddig azért nem vitte magával, mert nem tudta, melyik ügyben hallgatja meg a hatóság.

Állítása szerint több emberről készített hangfelvételeket, amelyek hónapok óta rendelkezésére állnak.

A bizonyítékokat családja védelme érdekében készítette, és ígérete szerint ezeket március 26-án, kedden adja át az ügyészeknek. A jogász úgy látja, hogy amennyiben bizonyítékai után nem mond le a kormány, úgy „azt teszik a jobboldallal, amit anno az őszödi beszéd után Gyurcsány Ferenc tett a saját pártjával”.

Magyar Péter meghallgatása után a Fővárosi Nyomozó Ügyészség is reagált. Mint írták, „Magyarország Ügyészsége képtelen állításnak tartja, hogy a megnevezett ügyben bizonyítékot tartott vissza, vagy bárki az ügyészségen lévő bizonyítékot semmisített volna meg”.

Adatvédelmi problémákat vethet fel, ha titokban készített hangfelvételeket

Magyar Péter kijelentései miatt Tényi István állásfoglalásra kérte fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot (NAIH) – értesült a Magyar Nemzet

A volt fideszes politikus szerint tiltott tevékenységre utalhat, ha Varga Judit volt férje hangrögzítő eszköz segítségével – vélhetően az érintettek tudta és beleegyezése nélkül – készített felvételeket. Tényi István a tisztességes adatkezelés elvére hivatkozott, amely „tiltja az adatalany tudtán kívül végzett titkos adatgyűjtést vagy az érintett megtévesztését”.

Hozzátette, hogy a titokban rögzített hanganyagok sérthetik a tisztességes adatkezelés elvét, amely kitér az információs önrendelkezési jog érvényesülésére, valamint a magánélet és az emberi méltóság tiszteletben tartására is.

A Fidesz politikusai szerint Magyar Péter bosszút akar állni

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár nemrég a HírTV Napi aktuális című műsorában arról beszélt, hogy Magyar Pétert „elhagyta a felesége, és elvesztette a kormányzati megbízásait”, ez pedig „láthatóan bosszúállásra sarkallja”. Az államtitkár úgy látja, hogy a Diákhitel Központ volt vezetője ezt egy „baloldali közegben” teszi, „meg kell nézni a jogi segítőit”, és azt, hogy ki ad visszhangot a megnyilvánulásainak.

Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szintén arról beszélt, hogy Magyar Péter „bosszút akar állni, a kormányt és annak tagjait okolja azért, mert elhagyta a felesége és elveszítette a felesége által szerzett munkahelyeit”.

A történtekért a kormányt és annak egyes tagjait okolja, ezért vádaskodik, de amit csinál, az végső soron csak üres locsogás-fecsegés, nem más, mint egy sértett ember vagdalkozása

– fogalmazott az atv.hu-nak a Fidesz frakcióvezetője.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója úgy fogalmazott, hogy szerinte Magyar Péternek nem a politikusokon kellene bosszút állnia. Azt is kijelentette, hogy Magyar Péter szerinte mindenféle bizonyíték nélkül, alaptalanul vádaskodik, és az egész fellépése nem több egy médiahekknél. 

(Borítókép: Magyar Péter és Varga Judit 2023. január 7-én. Fotó: Veres Nándor / MTI)