Vitézy Dávid: Ne csináljunk mindenből politikát, befogott orral nem lehet utazni

2024.03.25. 07:55
A főpolgármester-jelölt egy Facebook-posztban számolt be arról, hogy Karácsony Gergely és a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom is kifogásolja az új, BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programpontját, mert az szerintük hajléktalanellenes. Vitézy Dávid azonban a programjába építené a Fővárosi Önkormányzati Rendészetének fejlesztését.

Két irányból is támadták Vitézy Dávid közlekedési szakértő és főpolgármester-jelölt új, BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programpontját, erről a volt közlekedési államtitkár számolt be a Facebookon. 

A terv két irányból is kritikát kapott: a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom azt a mondatomat tette kritika tárgyává, miszerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló

– írta Vitézy a bejegyzésében. 

Mint ismert, Vitézy Dávid a múlt héten jelentette be, hogy indul a főpolgármester-választáson, ezzel a kormánypártok jelöltje, Szentkirályi Alexandra mellett Karácsony Gergely kihívójává lépett elő. 

Vitézy Dávid a bejelentése után több kritikát is kapott, köztük Karácsony Gergelytől, aki úgy véli, a közlekedési szakértő nem szakmai feladatot lát el, hanem politikait, amely elvégzésére Orbán Viktorék küldték. Szakmai vita is zajlik a két fél között, a jelenlegi főpolgármester szerint például a Déli Körvasút megépítése „a legkorruptabb beruházás”.

A biztonságos és kulturált utazás nem pártpolitikai kérdés

Karácsony Gergely az új, BKK-rendészet létrehozására vonatkozó programpontot is kritikával illette, szerinte az „nettó fideszes hergelés”.

Ne csináljunk már ebből a témából is pártpolitikát! A fideszes, az ellenzéki és a nem politikai táborokban gondolkodó utasok egyaránt megérdemlik, hogy biztonságos és kulturált körülmények között utazhassanak. Ez nem pártpolitikai kérdés 

– nyomatékosította Vitézy Dávid az álláspontját. 

Utazom én is, látom, amikor a villamos fele üres, mert befogott orral is alig lehet ott megmaradni. Ne tegyünk úgy, mintha ez normális lenne

– tette hozzá.

Vitézy azt írta, hogy mindennap tömegközlekedik, és javasolja Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy ő is tegyen így, például a 28-as villamoson.

A főpolgármester-jelölt arról is beszámolt, hogy a Város Mindenkié hajléktalanügyi mozgalom kritika tárgyává tette a mondatát, mely szerint a tömegközlekedés nem lehet hajléktalanszálló. Erre úgy reagált Vitézy Dávid, hogy „természetesen a fővárosi szociális ellátórendszer keretei között segíteni kell mindenkinek, aki segítségre szorul”.

Szerinte úgy lehet megakadályozni, hogy a fővárosiak utcára kerüljenek, hogy a fővárosban bérlakásokat építenek és a szociális ellátórendszert továbbfejlesztik, hangsúlyozta, hogy a programjában ezek a pontok is szerepelnek. 

Nem mindig tud a rendőrség segíteni

Vitézy szerint számos esetben „nem feltétlenül bűncselekményekről, hanem az utazási szabályok megsértéséről van szó, ezért a rendőrség nem mindig tud vagy van kapacitása fellépni”. A megoldást a közlekedési szakértő a Fővárosi Önkormányzati Rendészetének fejlesztésében látja, amely az elmúlt öt évben elveszítette felügyelői létszámának csaknem egyharmadát. 

Vitézy azt ígérte, ha főpolgármester lesz, megfordítja ezt a folyamatot, és létrehozzák 200 fővel a BKK-rendészetet hatósági személyekből álló önkormányzati rendészekkel.

Mint előrevetíti, a BKK kék lámpás autói segítségével a rendészek akár a mozgásban lévő tömegközlekedési járműveket is le tudnak majd követni, és így gyorsan az egész városba oda tudnak érni, ha a járművezető vagy az utasok segítséget kérnek.

A messziről bűzlő, másokat zaklató, nőket fogdosó utasokkal szemben érvényesíteni kell az utazási szabályokat. Ebből az álláspontomból nem fogok engedni

– írta.