Készülhetnek az allergiások, hétvégére alaposan megtelik a levegő pollenekkel

2024.03.26. 15:04
Jelentősen megnő hétvégére a nyírfapollen koncentrációja a levegőben, akik allergiások a a nyírfa virágporára, jobb, ha elkerülik a nyírfával beültetett parkokat és utcaszakaszokat – figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).

A kora tavaszi fák – az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a mogyoró – pollenjének mennyisége várhatóan hétvégére lecsökken a nyírfapollen koncentrációjával szemben, amely jelentősen emelkedni fog. 

Az NNGYK ajánlás szerint azoknak az allergiásoknak, akiknek az ablakuk közelében ilyen fa található, érdemes másfelé nyíló ablakon át szellőztetni, vagy gyakran letörölni nedves ruhával a bútorokat és a padló felületére lerakódott port.

Azt írták, a húsvéti dekorációnál a fűzfák finoman molyhos, ezüstös-szürke, virágrügyekkel borított ágait ne tegyük vízbe, mert kinyílik, és apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, finoman bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágport. Az NNGYK azt tanácsolja az allergiásoknak, hogy ne tartsanak virágzó barkát a lakásban, főleg ne az ágyuk közelében – idézi az MTI a közleményt.