Orbán Viktor: Budapesten változás kell!

2024.03.27. 14:54
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán délután a Facebook-oldalán sok sikert kívánt Szentkirályi Alexandrának, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének, egyúttal megjegyezte, hogy szerinte Budapesten változás kell.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Fidesz budapesti választmánya március 14-én egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. Szentkirályi még aznap a közösségi oldalán reagált a jelölésre való felkérésre, amit megtisztelőnek nevezett, egyúttal el is fogadta azt.

A hírre már több párt, valamit Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester is reagált. Mint írta „a főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké”. Szerdán pedig Orbán Viktor posztolt közös képet a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjével, sok sikert kívánva Szentkirályi Alexandrának.

A kormányfő azt is megjegyezte, hogy szerinte Budapesten változás kell.

A kormányfő egy később közzétett videóban virágcsokorral ajándékozta meg Szentkirályi Alexandrát, akivel a kormány tagjaival közösen egy képet is készítettek a Karmelita kolostor udvarán.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán azt írta, „nagy megtiszteltetés volt kormányszóvivőként a hazámat szolgálni. Főpolgármesteri jelöltségem újra szeretett szülővárosomhoz köt”.

„Most az új feladat, hogy változást érjünk el Budapesten” – tette hozzá a főpolgármester-jelölt.

Noha a Kövér László által vezetett országos választmány még nem hagyta jóvá Szentkirályi indulását, de ez már csak formaság, hiszen a hivatalos bejelentés megtörtént, és a volt kormányszóvivő is elfogadta a felkérést. Lapunk megkeresésére a kormánypárt azt válaszolta, hogy a Fidesz országos választmánya várhatóan április elején hoz formális döntést a jelöltségről.

Szentkirályi Alexandra 2014-ben lett minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese Tarlós István mellett. 2010 és 2014 között képviselő volt a Fővárosi Önkormányzat Fidesz–KDNP-frakciójában, ezzel párhuzamosan számos Budapesthez köthető tisztséget töltött be. Pályájáról részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be. A kormányszóvivő Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérte fel, hogy irányítsa főpolgármester-jelölti kampányát.

Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár március 19-én jelentette be, hogy indul a főpolgármester-választáson, így ő lehet a kormánypárti Szentkirályi mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely egyik kihívója. 

Karácsony Gergelynek eddig négy versenytársa van a június 9-én esedékes választáson: Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra mellett Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok), valamint Grundtner András (Mi Hazánk) is jelezte indulási szándékát.