A Fidesz elárulta, mikor válhat véglegessé Szentkirályi Alexandra főpolgármester-jelöltsége

2024.03.21. 17:02 Módosítva: 2024.03.21. 17:27
Már nem kell sokat várni, hogy döntsön a Fidesz országos választmánya arról, Szentkirályi Alexandrát állítják-e ki Karácsony Gergellyel és Vitézy Dáviddal szemben.

Ahogyan arról beszámoltunk, a Fidesz budapesti választmánya 87 nappal a választások előtt Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. Arról, hogy mikor lesz a kormányszóvivő végleges jelölt, lapunk megkérdezte a Fidesz sajtóosztályát.

A Fidesz országos választmánya várhatóan április elején hoz formális döntést a jelöltségről

- válaszolta írásban a nagyobbik kormánypárt lapunk megkeresésére. 

Szentkirályi Alexandra 2014-ben lett minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese Tarlós István mellett. Már korábban is megmutatta magát fővárosi terepen, ugyanis 2010 és 2014 között képviselő volt a Fővárosi Önkormányzat Fidesz–KDNP-frakciójában, ezzel párhuzamosan számos Budapesthez köthető tisztséget töltött be. Pályájáról részletesen ebben a cikkünkben számoltunk be. 

A kormányszóvivő Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérte fel, hogy irányítsa főpolgármester-jelölti kampányát.

Mint arról beszámoltunk, Vitézy Dávid, volt közlekedési államtitkár kedden jelentette be, hogy indul a főpolgármester-választáson, így ő lehet a kormánypárti Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely egyik kihívója. 

Karácsony Gergelynek eddig négy versenytársa van a június 9-én esedékes választásra: Vitézy Dávid és Szentkirályi Alexandra mellett Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok), valamint Grundtner András (Mi Hazánk) is jelezte indulási szándékát.

A szakértők szerint példátlan mezőnye lesz a 2024-es önkormányzati választásoknak

A budapesti választások eddigi történetében még soha nem fordult elő, hogy egyszerre három, győzelemre valóban esélyes jelölt induljon el a főpolgármesteri székért.

Az új helyzetben rejlő lehetőségekről és konfliktusokról, illetve az aspiránsok egymáshoz fűződő viszonyáról Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője, illetve Pulai András, a Publicus Intézet stratégiai igazgatója beszélt az Indexnek. Nézőpont Intézet kutatási adatai alapján Mráz Ágoston úgy véli, Vitézy mindkét nagy szavazói táborból ugyanannyi potenciális szavazatot vihet el. Ringbe szállása ugyanakkor Karácsony Gergely számára lehet kellemetlenebb, mivel a fideszes kihívóval szemben neki volt eddig nagyobb esélye a győzelemre.

Arról, hogy Vitézy Dávid a Fidesz budapesti választóknak nyújtott B terve lenne, Mráz azt mondta: ez Karácsony Gergely narratívája, ezzel igyekszik saját veszteségeit csökkenteni, de a kampány fogja majd eldönteni, hogy sikeresen tolja-e be Vitézyt a Fidesz alá. Tényként szögezte le ugyanakkor, hogy a baloldalon is mérhető támogatottsága van a közlekedési szakembernek.

A Publicus Intézet vezetője ezzel szemben már a háromosztatú felállással sem ért egyet. Pulai András szerint Vitézy Dávid bejelentkezésével a képlet úgy áll, hogy a baloldalnak egy jelöltje van, a Fidesznek pedig kettő. A Fidesz szerinte nem talált jó jelölteket. Ennek kapcsán Kubatov Gábor Indexnek adott interjúját idézte fel, ahol a pártigazgató arról beszélt, hogy a Fidesznek sok kiváló jelöltje van. Csakhogy aki nyolc jó jelöltről beszél, annak valójában egy sincs – húzta alá.

Vitézy hivatalos jelölésétől a Fidesz elnöksége elzárkózott, így esett végül a választás Szentkirályi Alexandrára, aki viszont a Publicus korábbi (még bejelentés előtti) mérései szerint a Fidesz részéről szóba jöhető jelöltek közül is a lista alján szerepelt, a legrosszabban teljesített Karácsony Gergely ellenpár-relációjában.

AZÉRT ESHETETT A VÁLASZTÁS SZENTKIRÁLYIRA, MERT PULAI ISMERETEI SZERINT VAN NEM HIVATALOS KOORDINÁCIÓ VITÉZYÉKKEL,

és a budapesti közegben jelen lévő, de nem eléggé elkötelezett fideszes szavazók voksai csak a Fidesz volt közlekedési államtitkára révén gyűjthetők be, Szentkirályi ebben a vonatkozásban „beáldozható”.