Megvan, ki lesz Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke

2024.03.19. 16:21
Hidvéghi Balázst, a Fidesz európai parlamenti képviselőjét kérte fel Szentkirályi Alexandra, hogy irányítsa főpolgármester-jelölti kampányát.

„Szentkirályi Alexandra, a Fidesz főpolgármester-jelöltje a mai napon felkért, hogy irányítsam a kampányát. A felkérést örömmel elfogadtam” – írta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője kedden a Facebook-oldalán.

Hidvéghi Balázs kiemelte: nemcsak Brüsszelben, hanem Budapesten is változás kell.

Hajrá, Budapest! Hajrá, Alexandra!

– tette hozzá a politikus.

Mint azt korábban az Index is megírta, a Fidesz budapesti választmánya március 14-én egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. A korábbi kormányszóvivő komolyabb ismertségre 2014-ben tett szert, amikor minden idők legfiatalabb főpolgármester-helyettese lett Tarlós István mellett.

A 2024-es önkormányzati választáshoz közeledve egyre többször került elő Szentkirályi Alexandra neve mint a Fidesz–KDNP lehetséges főpolgármester-jelöltje.

Arról, hogy Tarlós István volt főpolgármester hogyan látja Szentkirályi Alexandra indulási esélyeit, ebben a cikkben írtunk részletesebben.

Szentkirályi Alexandra elfogadta a felkérést

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán reagált a jelölésre való felkérésre, amit megtisztelőnek nevezett, egyúttal el is fogadta azt.

A Fidesz Budapest a mai napon felkért, hogy főpolgármester-jelöltként megmutassuk: Budapest többet érdemel!

– fogalmazott a videóban a politikus.

Szentkirályi Alexandra a főpolgármesteri indulását bejelentő videóban azt hangsúlyozta, hogy „a nemzet fővárosa Gyurcsány Ferenc fogságában van, aki főpolgármestert csinált Karácsony Gergelyből”. Karácsonyt ezenkívül a 2010 előtti baloldali politika lejárt lemezének nevezte, amely már öt éve forog.

Itt az ideje, hogy lecseréljük ezt a lejárt lemezt. A nemzet fővárosa olyan polgármestert érdemel, aki nem a kormány ellen harcol, hanem együttműködik a kormánnyal

– üzente a Fidesz főpolgármester-jelöltje.

Karácsony Gergely is reagált

„A főpolgármester nem a kormány szóvivője, hanem a budapestieké” – fogalmazott közösségi oldalán Szentkirályi Alexandra jelöltségével kapcsolatban Karácsony Gergely főpolgármester.

Közben egy harmadik fél is bejelentette indulását a főpolgármesteri pozíció megszerzésére.

Eddig csak sejteni lehetett, de Vitézy Dávid is indul választáson, így ő lehet a kormánypárti Szentkirályi Alexandra mellett a jelenlegi városvezető, Karácsony Gergely egyik legkomolyabb kihívója. A volt közlekedési államtitkár szerint manapság mindent átsző a két politikai oldal háborúja, ám ő valódi városfejlesztést kínál.

Nem volt meglepetés Vitézy indulása

Nem volt nagy meglepetés Vitézy Dávid elrajtolása a főpolgármesteri székért, hiszen korábban közölte, hogy legkésőbb március végéig eldönti, indul-e a 2024-es önkormányzati választáson. Arról is beszélt már a bejelentését megelőzően, hogy az LMP mellett számos civil szakmai szervezet is megkereste őt, és igyekeztek rávenni a jelöltségre. 

Vitézy Dávid szerint „a kormány sorra leállítja a fontos budapesti fejlesztéseket, és elvonja a forrásokat, a városvezetés pedig áldozatszerepben tetszeleg, és még akkor is tétovázik, amikor minden lehetősége meglenne határozottan előrelépni”. A volt közlekedési államtitkár álláspontja az, hogy öt súlyos problémával kell szembenézni Budapesten: 

  1. Nincs elég megfizethető lakás, és drága az albérlet.
  2. Nem elég jó a közösségi közlekedés a külső kerületekből és az agglomerációból, emiatt van ennyi dugó, és emiatt rossz a levegő.
  3. Az egészségügyi ellátás színvonala egyre csak romlik, elavultak, lerobbantak a kórházaink, rengeteget kell várakozni, és teljes osztályok zárnak be személyzet híján.
  4. A köztereink nem elég otthonosak, nincs elég zöldfelület és sétálóutca.
  5. A körúton túli Budapestet, ahol a budapestiek háromnegyede él, magára hagyták, minden fejlesztési forrás a turistabelvárosba jut.

Az LMP frakcióvezető-helyettese, Kanász-Nagy Máté Vitézyvel összhangban azt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón, hogy „ki kellene szabadítani Budapestet a szellemi polgárháborúból”, és ezt Vitézy Dávid főpolgármesterré választásában látják.