Tarlós István: Vitézy agresszíven hadar, Karácsony jajveszékel, Szentkirályi jól kommunikál

DNAND20180726032
2024.03.15. 14:03
Tarlós István szerint Szentkirályi Alexandránál jobb jelöltet nem indíthatna a Fidesz a főpolgármesteri címért. Az Indexnek nyilatkozó volt főpolgármester úgy látja, Vitézy Dávid a közlekedésen kívül semmihez sem ért, Karácsony Gergely pedig csak jajveszékel.

Tarlós István ugyan nem egyeztetett a Fidesz vezetőivel, de nagyon örül Szentkirályi Alexandra jelölésének. „Én ugyan nem beszéltem a Fidesz vezetőivel, azt lehet mondani, hogy valamikor én találtam őt ki, de most a Fidesz jelöltje, az más kérdés, hogy én örülök neki, és úgy látszik, ebben a Fidesz vezetőinek és nekem egyformán járt az eszünk.”

Ő a leginkább tájékozott az önkormányzati spektrum teljes szélességét illetően, illetve hiszem, hogy vitatható, de ő rendelkezik a legjobb lobbierővel Budapest érdekei szempontjából

– fogalmazott Tarlós István, aki az esélyeket latolgatva már Vitézy Dávid jelöltségével is számol. A volt közlekedési államtitkár hivatalosan még nem jelentette be indulását az önkormányzati választásokon. A korábbi főpolgármester szerint az LMP riadtan vizionálja, hogy a kormánypártok visszaléptetik idővel Szentkirályit Vitézy érdekében. 

Ha pedig Vitézy végül mégsem fogadná el az LMP jelölését, az hiteltelen lépés lenne, akkor miért tárgyalt hónapokig egy ellenzéki párttal?! Én biztos nem tárgyaltam volna egy ellenzéki párttal. Tehát akkor most Vitézy végül is hova tartozik? Ha Szentkirályi Alexandra erősségeit nézzük, akkor azon kívül, amiket említettem, a kommunikációs képességeit kell kiemelnem. Miközben Vitézy agresszíven hadar, Karácsony Gergely folyton jajveszékel. Vitézy lényegében semmihez sem ért a közlekedésen kívül, amit ebben a kontextusban nem szabad figyelmen kívül hagyni 

– vélekedett Tarlós, aki szerint Szentkirályi Alexandrának a főváros fejlesztésében nagy szerepe lehet. Szerinte a kormánypártok jelöltjének pozitív üzenetekre kell fókuszálnia a kampányban. „Nem beszélve arról, hogy azért neki van egy pozitív kisugárzása. Ilyet a három említett közül leginkább Alexandránál érzékelhet az ember” – tette hozzá a volt főpolgármester. 

„A legtöbb szavazatot így szerezheti a Fidesz”

Tarlós István szerint Szentkirályi Alexandra indításával szerezheti a legtöbb szavazatot a Fidesz Budapesten. Az Indexnek arról is beszélt, hogy szívesen segítene neki a kampányban. 

Várható, hogy a két fő ellenfele rövid, ütős, bizonyíthatatlan vádakkal és állításokkal fog előállni, aminek megvan a régi filozófiája, ez nem egy újkeletű dolog a politikában. Tekintettel arra, hogy Magyarországon már kezdik nagyon-nagyon unni ezt az örökös mocskolódást, én Szentkirályi Alexandra helyében főleg pozitív üzenetekkel és mondanivalóval állnék elő

– magyarázta, hozzátéve, hogy valamivel szemben is meg kell határoznia magát egy jelöltnek, de nem folytatná azt, amit Karácsony Gergely és Vitézy Dávid már elindított.  Tarlós István szerint abban az esetben, ha Szentkirályi Alexandrát visszaléptetnék Vitézy Dávid javára, akkor a BKK volt vezérigazgatója a Fidesz és az LMP közös jelöltjévé válna, miközben az ellenzéki párt leszögezte, hogy nem működik együtt a kormánypártokkal. Úgy látja, hogy Vitézynek megválasztása esetén problémái lennének a közgyűlésben a szavazások és az előterjesztések alkalmával.

A Fidesz budapesti választmánya egyhangú döntéssel Szentkirályi Alexandrát kérte fel a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjének. A Fidesz alapszabályzata szerint a Kövér László vezette Országos Választmány hozza majd meg a végső döntést jelöltségéről, amit már szinte így is biztosnak vehetünk, hiszen Orbán Viktor március 15-ével visszavonta kormánybiztosi megbízását. 

Karácsony Gergely főpolgármester úgy reagált Szentkirályi jelöltségére, hogy neki teljesen mindegy, ki a kormánypártok jelöltje, mert nem a jelölttel van problémája, hanem a Fidesszel. Szerinte a kormány Budapestet „egy bűnös városnak” tartja, és hozzátette, hogy a kormányszóvivő jelölése egy szimbolikus választás, „mert ő nem Budapest szóvivője lesz, hanem a kormányé”.

(Borítókép: Tarlós István, Budapest főpolgármestere és Szalay-Bobrovniczky Alexandra fõpolgármester-helyettes a Csillagösvényen – nyelvében él a nemzet című szabadtéri irodalmi fotókiállításon a 29. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusványoson, az erdélyi Tusnádfürdőn, 2018. július 26-án. Fotó: Veres Nándor / MTI)