Betelt a pohár: ezer ember kezdhet sztrájkba a sopronkövesdi Autoliv gyárban

2024.03.27. 07:03
Szerdán várhatóan ezer ember csatlakozik a sztrájkhoz a sopronkövesdi Autoliv gyárban, a múlt hét csütörtöki figyelmeztető sztrájk után most várhatóan hat órán keresztül fog állni a termelés. Béremelést követelnek, a sztrájkhoz a külföldi – ukrán és Fülöp-szigeteki – vendégmunkások is csatlakozhatnak.

A sopronkövesdi Autoliv gyárban sztrájkolnak a dolgozók szerdán, várhatóan hat órán keresztül áll majd a termelés – írja a Nyugat.hu.

Szerdán várhatóan ezer ember csatlakozik a sztrájkhoz a sopronkövesdi Autoliv gyárban, akik azt mondják:

nem félnek a gyárbezárástól sem, mert nincs veszítenivalójuk. 

Várhatóan hat órán keresztül áll majd a termelés. Ha nem lesz sikeres a szerdai sztrájk, akkor a dolgozók döntenek a folytatásról. „Ha nincsenek túlórák, a nettó bérük nem éri el a 300 ezer forintot a három műszakban” – fogalmazott a szakszervezeti vezető.

Azt mondták, ha kell, vigyék el a sorokat. Elegük van abból, hogy a környéken már majdnem mindenhol jobban keresnek

– nyilatkozta a lapnak Marstisné Horváth Marianna, a Vasas alapszervezet helyi titkára.

A Vasas szakszervezet tagjai a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban is figyelmeztető sztrájkot tartottak a hónapban.

Múlt hét csütörtökön az Autolivben már tartottak egy kétórás figyelmeztető sztrájkot a dolgozók, annak ideje alatt leállt a gyártás, a délelőtti és a délutáni műszak több mint ezer dolgozója szüntette be a munkavégzést. Az akcióhoz a külföldi (ukrán és Fülöp-szigeteki) vendégmunkások is csatlakoztak.

Akkor a követeléseik a következők voltak:

  • 2024. január 1-jei bevezetéssel az operátori és a sorfelelős, anyagmozgató és hasonló állományban lévő foglalkoztatottak részére 15 százalékos bérfejlesztés,
  • az indirekt fizikai állományban (raktár, műszerész, meo) foglalkoztatottak részére 12 százalékos bérfejlesztés,
  • a szellemi állományban dolgozók részére bruttó 800 ezer forintos alapbérig 8 százalékos, 800 ezer forint felett 5 százalékos bérfejlesztés,
  • az étkezési hozzájárulás összegének emelése a saját munkavállalók részére 15 ezer forint összegben,
  • évi 160 ezer forintos üdülési jutalom.

„A szerda délelőtt 10 és délután 4 óra közötti sztrájk már nem figyelmeztető, hanem valódi, hatórás sztrájk lesz” – mondta Marstisné Horváth Marianna.

Időközben a cég egyoldalúan bevezette az alapbér 13 százalékos emelését, amit el is tudna fogadni a szakszervezet, de csak akkor, ha január 1-jétől számolják az emelést, különben éves szinten már csak 10,5 százalék jön ki. Az Autoliv azonban nem akarja teljesíteni a januárig visszamenő béremelésre vonatkozó szakszervezeti követelést a gazdasági környezetre és egyéb nehézségekre hivatkozva.

Teljesült viszont a szellemi állomány béremelése, ezt a pontot kivették az aktualizált követeléslistából. A szakszervezet a kölcsönzött külföldi munkaerőt nem hívhatja sztrájkra, így azt, hogy csatlakoznak-e a szerdai sztrájkhoz, nem lehet tudni. Meg nem erősített híresztelések szerint a kölcsönző cég részéről fenyegetés érte őket, de elvileg csatlakozhatnak a sztrájkhoz, amelyben várhatóan ezer alkalmazott vesz részt.

Akadnak feszültségek a magyar és a kölcsönzött munkások között – a magyar dolgozók közül vannak, akik úgy érzik, hogy a vendégdolgozók elveszik munkájukat –, ezzel Marstisné Horváth Marianna nem ért egyet, szerinte a külföldiek jól együtt tudnak dolgozni a magyarokkal, és a fizetésben sincsenek különbségek.

Az Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft. 1993 óta van jelen Magyarországon, biztonsági öveket gyárt a stockholmi székhelyű Autoliv-cégcsoport tagjaként. A nyilvános céginformációs adatok szerint a cég árbevétele 23,6 milliárd forint volt 2022-ben, 5,8 milliárd forinttal több, mint 2021-ben. Adózott eredménye 2022-ben 948 millió forintot ért el, ami 799 millió forinttal magasabb, mint az előző évben. A társaság körülbelül 1600 embert foglalkoztat – írta a Nyugat.hu hírportál.