Hatalmas kártérítés járna a West Balkán-áldozatok családjainak, de egyelőre semmit sem kaptak

2024.03.27. 08:07
A 13 évvel ezelőtt történt West Balkán diszkóbalesetben meghalt fiatalok családjainak több mint 150 millió forintos sérelemdíj járna, azonban a hozzátartozók egyelőre semennyi pénzt sem kaptak. A szülők ügyvédje elmondta, védencei sosem tudták feldolgozni a történteket, és még anyagilag sem segítik őket.

Mint írtuk, a Nyugati téri West Balkán nevű szórakozóhelyre 2011. január 15-én közel háromezren zsúfolódtak be, ami a sokszorosa volt annak, mint ami a hatóságok szerint biztonságos lett volna. Az ott kialakult tolongásban három fiatal lány megfulladt.

Az ügyben többeket elítéltek halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Szalontay Győző elsőrendű vádlottra három év négy hónapot szabtak ki, amelynek felét két évre felfüggesztették.

Két áldozat családtagjainak ügyvédje a Tényeknek úgy nyilatkozott, a hozzátartozók azóta sem tudják feldolgozni a történteket, két érintett szülő már nem is él, ami „teljesen nyilvánvaló módon közeli kapcsolatban van a tragédiával”. Békefi László elmondta, a családok most azért küzdenek, hogy megkaphassák a jogosan nekik ítélt sérelemdíjat.

Mint hangsúlyozta, a bíróság 110 millió forintot ítélt az alperesnek kifizetésre, de ez azóta sem történt meg, így az összeg, az azóta összegyűlt kamat miatt már 163 millió forint.

Az egyik alperessel szemben a kúria megítélt jogerősen 50 ezer forint perköltséget, még azt sem sikerült kifizetni. Tehát azt gondolom, hogyha 50 ezer forint kifizetése ekkora probléma, akkor 160 millió forintnyi összeg kifizetése bizonyosan probléma

– fűzte hozzá az ügyvéd, aki kiemelte, a West Balkánban történt tragédia után 4 embert vádoltak meg, közülük eddig viszont még senki sem fizetett a családoknak.

Egészen bizonyos, hogy a végrehajtási eljárásokat megindítjuk, ebből következően a három alperesnek most már volt alperes, mert befejeződött az eljárás. Életük végéig gazdasági illegalitást kell választaniuk, ha nem akarják kifizetni. Nem lehet egy autójuk, nem lehet egy lakásuk, nem lehet bankbetétjük. Fizetésüket tiltják, nyugdíjukat tiltják, tehát azt gondolom, hogy a kényelmetlenség azért az biztosított lesz számukra

– hangsúlyozta a jogász. Békefi László hozzátette, a családok nem sok esélyt látnak a kártérítés kifizetésére, de továbbra is küzdenek igazukért.