Két pesti kerületben is zsarolja az MSZP a baloldali összefogást

2024.03.29. 08:16
Nagyon nincs ínyére a szebb napokat látott MSZP-nek, hogy hátrébb sorolnák két pesti kerületben is az ellenzéki összefogás rendszerében. A 2019-ben megszerzett helyi pozícióik megtartása érdekében vakmerő manőverezésbe kezdenek.

A baloldali összefogásban érdekelt pártok Erzsébetvárosban és Józsefvárosban is változtatnának a 2019-ben győztes csapaton, ez pedig leginkább az MSZP-nek fáj, de a Párbeszéd is nehezményezi. 

A VII. kerületben lévő 10 választókerületből például az ellenzéki pártok másnak adnák a 2019-es összefogás idején a szocialisták által behúzott két körzetet. Ha ebből nem engednek, akkor

az MSZP belengette, hogy külön indít képviselőjelölteket az összes helyen.

Devosa Gábor, a szocialisták jelenlegi önkormányzati képviselője – aki maga is e döntés áldozata lenne – az Indexnek azt mondta, a DK-val kötött választási megállapodást tiszteletben tartják, azaz nem vonják meg támogatásukat Niedermüller Péter polgármestertől, de arra semmi sem kötelezi őket, hogy az összes körzetben közös jelölteket támogasson az MSZP.

2019-ben egyéni körzetben nyertes jelöltet nem szabad lecserélni, sem páron belül, sem egy választási koalícióban. Mi is azért gyűjtöttük az aláírásokat, hogy az ellenzéki pártok induljanak közösen.

A VII. kerületi MSZP szerint ez közös listát is jelentett volna, de mivel nem született döntés a koalíciós egyeztetéseken a két körzetükről, a közös listaállítást is lebegtetik. Devosa Gábor levelet írt Niedermüller Péternek, ebben új egyeztetés összehívását kezdeményezte.

Információink szerint a helyi Momentum hallani sem akar arról, hogy Devosa Gábor közös jelöltként újra elindulhasson a választáson. Erről a VII. kerületi szocialisták vezetője, Kispál Tibor alpolgármester lapunknak azt monda, nem szerencsés, ha suttogó propaganda útján terjesztenek személyével szemben kifogást. Fogalmazzanak szemtől szemben, és mondjanak konkrétumokat elutasításának alátámasztására. Azt is hozzátette, hogy képesek mind a 10 választókerületben önálló jelöltet állítani.

A baloldali választási palettát Erzsébetvárosban tovább színesíti, hogy a kerület korábbi – hűtlen kezelés, hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt hosszabb időt börtönben töltő  szocialista polgármestere, Hunvald György is bejelentkezett a júniusi választásra, ezúttal a Magyar Szolidaritás Mozgalom és a Lokálpatrióták Erzsébet Városáért Egyesület közös jelöltjeként. A politikus nem tudja elengedni kerületét, már 2019-ben is elindult a polgármesterségért, akkor a voksok 5,22 százalékát szerezve meg. 

Józsefvárosban hasonlóan kedvezőtlen helyzetbe kerültek a szocialisták.

A 2019-ben elnyert két egyéni körzetüket a koalíciós egyeztetések során nem tudták megvédeni. A kerületet függetlenként vezető Pikó András szerint megváltozott a helyzet, és egy sporthasonlattal szólva úgy fogalmazott, a győzelem érdekében tudni kell félidőben cserélni. Kampányában jelentős mértékben támaszkodna a Szikra Mozgalomra és a C8 civil szervezetre is, ezért egyes körzeteket nekik ígért. Ha nem születik megállapodás április 20-áig, itt is ráindulnak a baloldali összefogás jelöltjeire a szocialisták.

Az MSZP budapesti elnöke, Horváth Csaba az Indexnek azt mondta, hogy nem budapesti, hanem magasabb szinten folynak a tárgyalások, és egyelőre nem kaptak ajánlatot az MSZP helyi képviselői. Szavai szerint azonban a személyek teljesítményéről nem a polgármesternek kellene ítéletet mondani:

Nem Pikónak kellene eldöntenie, hanem a józsefvárosiaknak. Ha ők megválasztották ezeket a képviselőket, de nem elégedettek a munkájukkal – mert akkor ennek kellene hogy valamilyen jele legyen –, akkor majd ezt ki is fejezik. Ha nem tart igényt valamelyik párt támogatására, akkor az ebből következő kockázatokat is neki kell viselnie

– fogalmazott Horváth Csaba.

A jelöltállítás hivatalos határideje április 20-a, ekkor vehetik fel a jelöltek az ajánlásgyűjtő íveket, azaz ekkor indul a kampány.