A legfőbb ügyésszel rakatná helyre Sára Botond főispánt Budavár polgármestere

DBZOL20210625011
2024.03.31. 15:03
Az I. kerületben V. Naszályi Márta polgármester a helyi (többségbe került) jobboldallal vívott küzdelmében a vádhatóságot is segítségül hívná. A Párbeszéd politikusa és a Fidesz egymást vádolja sorozatos törvénysértésekkel.

„Sára Botond főispán sorozatos törvénysértéseinek ügyében a legfőbb ügyészhez fordulok” – jelentette ki V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere. A Párbeszéd politikusa szerint Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetője sorozatosan figyelmen kívül hagyja a kerület jegyzőjének, illetve polgármesterének a törvényességet érintő jelzéseit. A főispán

szó nélkül eltűri azt, hogy a kerületi Fidesz a szociális ellátásokra fordítandó pénzeket átlapátolja egy fideszes kerületi közalapítványba. Mindeközben a szociális ellátás javítását célzó javaslatainkat a Fidesz nem szavazza meg, vagy leveszi a napirendről, figyelmen kívül hagyja.

A másik kifogásolt ügyként a több ezer kerületi polgárt érintő műemléki lakások eladását jelölte meg a kerület vezetője. Miután a helyi képviselő-testületben a Fidesz vezette jobboldal többségbe került, egy olyan lakásrendeletet fogadtak el, ami álláspontja szerint ellentétes a lakástörvénnyel, azonban ebben a kérdéskörben sem segít már hosszú hónapok óta feloldani az ellentmondásokat a kormányhivatal, így a szóban forgó ingatlanok értékesítése is áll.

A polgármester szerint az ő és a jegyző BFKH-nak küldött leveleire már több mint egy éve nem válaszolnak, miközben a Fidesz jelzései nyomán gyors egymásutánban születnek meg a törvényességi észrevételek. Az ügyek folyományaként a kerület jegyzőjét és polgármesterét a kormányhivatal pénzbírsággal is sújtotta. Erre utalva azonban V. Naszályi Márta megjegyezte, hogy 

immár pecsétes igazolása is van Sára Botondnak arról, hogy jogsértően jár el, mivel a bíróság megállapította, hogy jogszerűtlen volt a pénzbírságok kiszabása, ezért az erről szóló határozatot megsemmisítette.

A kormányhivatal megkeresésünkre viszont azt közölte, hogy 2019. október 13. óta az I. kerület polgármesterétől és jegyzőjétől 48 ügyben érkezett megkeresés. A kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörén belül minden alkalommal megvizsgálta őket, és észszerű határidőn belül érdemben megválaszolta. Ugyanakkor azt is megjegyezték, hogy az önkormányzat működésének és a képviselő-testület elé terjesztett döntési javaslatok törvényességi őre a jegyző. A kormányhivatal a fent megjelölt időszakban 16 törvényességi felhívást is kibocsátott, mivel – a kormányhivatal szerint – V. Naszályi Márta jogellenesen működtette az I. kerületi önkormányzatot, és nem hajtotta végre a képviselő-testület által hozott döntéseket.

A jobboldali képviselő-testületi többség és a polgármester konfliktusa abból fakad, hogy V. Naszályi Márta a testületi határozatokat jogszerűtlennek minősíti, és nem hajtja végre. Ez történt a Népjóléti Közalapítvány létrehozásakor, de a Budavár című újság kiadó cégének bejegyzése kapcsán is. A Fidesz emiatt fegyelmi eljárást is kezdeményezett ellene, fizetése egy részének megvonását kilátásba helyezve.

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője szerint a kormányhivatal vezetőjének eljárási gyakorlata, a döntéseiben megmutatkozó pártpolitikai motiváció jól példázza azt a magyar jogállamisági problémát, ami miatt az Európai Unió eljárásokat folytat Magyarország ellen, ami miatt nem juthatunk hozzá a nekünk járó uniós forrásokhoz.

Böröcz László, a Fidesz I. kerületi polgármesterjelöltje nem kívánta kommentálni a polgármester Sára Botondot illető kritikájának megalapozottságát, azt azonban jelezte, hogy

a V. Naszályi Márta által hivatkozott bírósági döntés nem jogerős, azt a kormányhivatal vitatja.

Szerinte erős túlzás az önkormányzat által alapított Népjóléti Közalapítványt fideszesnek bélyegezni, hisz annak kuratóriumában és felügyelőbizottságában is van önkormányzati képviselő-testület által megválasztott momentumos tag. Bényei Katalin, a kuratórium elnöke az Indexnek azt mondta, a benyújtott egyedi támogatási igényeiket hiába fogadta el a testület, a jegyző ellenállása miatt nemhogy pénzt nem kaptak, de még a támogatási szerződést sem tudták megkötni, már csak ezért sem érthető a pénzátlapátolásra vonatkozó vád. A 2024-es évre igényelt 45 millió forintjuk „lóg a levegőben”, ezért semmilyen munkát nem tudnak végezni.

(Borítókép: Polt Péter a Kúria dísztermében 2021. június 25-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)