Kiderült, mi áll az új ellenzéki összefogás hátterében

ZS 1852
2024.04.02. 17:10
A kormánypárti és az ellenzéki oldalon is dezintegráció figyelhető meg a magyar politikában, ezért döntött úgy a Demokratikus Koalíció, hogy stratégiai együttműködést köt az MSZP-vel és a Párbeszéd – Zöldekkel – derült ki egy keddi háttérbeszélgetésen, amelyet Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, EP-képviselője tartott.

Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd – Zöldek elnökségi tagja, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció árnyék-miniszterelnöke, EP-képviselője, valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselője március 28-án jelentette be, hogy a három párt stratégiai együttműködésről szóló megállapodást kötött.

Az együttműködés részeként az DK, az MSZP és a Párbeszéd közös európai parlamenti listát, valamint fővárosi önkormányzati listát állít, emellett az ország számos településén és fővárosi kerületében indít közös jelölteket. A megyei listákra nem terjed ki a megállapodás. Az EP-listát Dobrev Klára, a fővárosit Karácsony Gergely vezeti. A szövetség érinti a 2026-os országgyűlési választásokat is, amelyen a közös miniszterelnök-jelölt mellett közös listája és közös programja is lesz a három pártnak.

Miért fogtak össze?

„Ez egy érdemi, átfogó politikai stratégiai szövetség a kormánnyal szembeni fellépésre, a következő parlamenti választásokra készülve” – mondta az együttműködéssel kapcsolatban Molnár Csaba a háttérbeszélgetésen, hozzátéve, a három párt stratégiai szövetségesként szeretne előremenni.

Az MSZP a 2022-es országgyűlési választásokon látott kudarcos szereplés ellenére gyakorlatilag folyamatosan hangsúlyozza az együttműködés szükségességét, aláírásgyűjtést is indítottak az összefogás érdekében, de a bejelentésig úgy tűnt, hogy a többi ellenzéki párt nyitottságának hiánya miatt a szocialisták is kénytelenek lesznek önállóan indulni az európai parlamenti választásokon.

Molnár Csaba a DK részéről azzal indokolta a szövetség létrejöttét, hogy

mindkét politikai oldalon dezintegráció figyelhető meg. A kormányzati oldalon ezt a kegyelmi botrány tette világossá, a legkedvezőbb mérések szerint is egymillió szavazót veszítettek az előző választások óta. A pedofilügy miatt körülbelül 300 ezren hagyták el a Fideszt a párthoz szorosan nem kötődő szavazók közül. Az ellenzéki oldalon is dezintegráció látható, több új párt jelent meg, és ha a kutatások alapján ezek nem is számíthatnak tömeges választói támogatásra, elképesztő mértékű politikai zaj keltésére alkalmasak a vezetőik ismertségének, beágyazottságának köszönhetően.

A DK alelnöke szerint a kormánypártok körül érzékelhető dezintegrációra a lehető legrosszabb válasz az ellenzéki dezintegráció, ezért az integráció érdekében kezdtek tárgyalásokba. Molnár Csaba úgy látja, az érzések és a mérések a három párt szövetségével kapcsolatban egy irányba mutatnak: a DK, az MSZP és a Párbeszéd szavazói matematikailag összeadhatók, mert a kutatások azt mutatják, hogy ezen a körön belül van az adott választóknak a másodlagos preferenciája is, sőt a szövetség akár 3-5 százaléknyi új szavazó bevonzására is alkalmas lehet.

A politikus az együttműködés tartalmáról kifejtette, hogy szociáldemokrata, zöld politikát jelenítenek meg, az ilyen pártok együttműködésére Európában több példa is van. Molnár Csaba a szövetséget a nyugalom szigetének nevezte a zűrzavaros ellenzéki térfélen, valamint hangsúlyozta: az elmúlt fél évben folyamatosan Dobrev Klára és Karácsony Gergely állnak az ellenzéki politikusok népszerűségét vizsgáló kutatások első két helyén.

Molnár Csaba kérdésre válaszolva leszögezte, hogy nem Magyar Péter felbukkanása miatt jött létre az együttműködés, a tárgyalásokat már Varga Judit volt férjének politikai színpadra lépése előtt elkezdték, viszont egy új párt létrejötte tovább növelheti az egyébként is látható dezintegrációt.

Néhány nyitott kérdés maradt

A DK alelnöke az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy Karácsony Gergely újrázását az adatok alapján nem látják veszélyben, miközben a kerületek többségében a vitás kérdések le vannak zárva.

Az ellenzéki együttműködés szempontjából nyitott kérdés még a

  • XXIII. kerület,
  • a XVI. kerület
  • a XVII. kerület
  • az V. kerület – ahol elvileg a héten tartottak volna/tartanának előválasztást.
  • A XII. kerület – a hegyvidéki helyzetről itt írtunk részletesen,
  • valamint a XIV. kerület. Zuglóban a Momentum és a Szikra Mozgalom jelöltjei között tartanak előválasztást, amelyen az MSZP-s polgármester, Horváth Csaba nem indul.

A vidéki nagyvárosok többségében is létrejött az együttműködés, a kivételek között Miskolc, Eger, Győr, valamint a lakosságszámában kisebb Szigetszentmiklós és Dunakeszi szerepel. Az utóbbi három esetében a Demokratikus Koalíció előválasztáspárti.

(Borítókép: Kunhalmi Ágnes (b), Dobrev Klára (k) és Karácsony (j2) Gergely 2024. március 28-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)