Pfizergate: Egyelőre Ursula von der Leyen és a magyar kormány is hallgat a saját szerepéről

2024.04.02. 13:20
Továbbra is válaszokat várnak Ursula von der Leyentől a Pfizergate ügyében. A nagy port kavaró SMS-váltás részletei még nem ismertek, miközben egyelőre arról is csak találgatások vannak, hogy a magyar vezetésnek milyen szerepe volt abban, hogy egyáltalán eljutottunk idáig.

Belgium helyett már az Európai Ügyészség nyomoz a Pfizergate ügyében. A kérdés továbbra is az, hogy összejátszott-e a bizottság elnöke a gyógyszergyár vezetőjével, mielőtt az EU jó 20 milliárd euróért vakcinát rendelt a járvány csúcspontján.

A HVG a Politico cikke alapján emlékeztet: az eljárást egy belga lobbista kezdeményezte, de később csatlakozott Magyarország és Lengyelország is, igaz, utóbbi később jelezte, hogy a panaszt visszavonja.

A nyomozás központi eleme, hogy milyen üzeneteket váltott Ursula von der Leyen a Pfizer első emberével. Brüsszel egyelőre mélyen hallgat, még annak ellenére is, hogy kiderült: csaknem 4 millió adag teljesen felesleges volt.

Mint ismert, ezzel együtt az amerikai cég beperelte a magyar – és egyébként a lengyel – vezetést, mert visszautasították a megrendelt tételek egy részének az átvételét arra hivatkozva, hogy „van már elég oltóanyag”, és a háború is komoly anyagi terhet jelent számukra.

Az EU végrehajtó testülete hivatalosan nem tud arról, hogy a magyar vezetés beperelte a német politikust, és arról is csak találgatások vannak, hogy az eddig történtekben milyen szerepük van. A Politico megkeresésére a magyar kormány nem cáfolta, de nem is erősítette meg a szóban forgó értesüléseket.