Megkezdődött a veszettség elleni vakcinázás, ebzárlat lépett érvénybe

2024.04.02. 06:01
A rókák veszettség elleni tavaszi vakcinázása március 30-án kezdődött meg Magyarország déli és keleti vármegyéiben, köztük Borsod-Abaúj-Zemplénben. Az immunizálással párhuzamosan ebzárlat és legeltetési tilalom lesz érvényben az érintett térségekben.

A veszettség terjedésének megakadályozása érdekében megkezdődött a rókák tavaszi vakcinázása.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a megelőző intézkedések betartása össztársadalmi érdek, a veszettség gyanújának jelentése pedig jogszabályi kötelezettség – közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hírportál.

Az immunizálás során a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépek segítségével juttatják ki az érintett területekre. A művelet a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. A külterületeken plakátok figyelmeztetik majd a kirándulókat.

A házi kedvencek is veszélyben vannak

A veszettség a vadon élő és a házi emlősállatokra, valamint az emberre egyaránt veszélyt jelent, a kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskáknak pedig ajánlott.

A betegség Ukrajnában és Romániában rendszeresen előfordul, ezenfelül az utóbbi időszakban Szlovákia keleti régiójában is több helyen megjelent. Mint ahogy azt már az Index is megírta, idén soron kívül, februárban rendelt el az országos főállatorvos vakcinázást Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében, mert az orosz–ukrán háborúval összefüggésben megszaporodtak a veszett állatok.

A betegség gyanújának jelzését jogszabály is előírja. Az idegrendszeri tüneteket mutató,  illetve elhullott háziállatok, valamint az elhullottan talált vadállatok esetében az állategészségügyi hatóság gondoskodik a mintavételről.