Durva vita alakult ki a CÖF és egy amerikai punkzenekar között a legújabb plakátkampány miatt

2024.04.03. 07:42
A Civil Összefogás Fórum közleményben reagált a Dead Kennedys punkzenekar a szervezetet és Orbán Viktor kormányát kritizáló üzeneteire, melyekben azt sérelmezték, hogy a CÖF engedélykérés nélkül használta fel az egyik fotójukat legutóbbi plakátkampányához.

A Civil Összefogás Fórum (CÖF) a Megvették őket feliratú, plakátokat és reklámszpotokat felvonultató kampányához a Dead Kennedys punkzenekar 1980-as évekbeli fotóját használta fel. 

A plakátokon Gyurcsány Ferenc, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András láthatók fehér ingben, amelyre festékszóróval dollárjelet fújtak – utalva a 2022-es választási kampányhoz kapott külföldi támogatásra.

Mint a 444 megírta, Seres László újságíró felvette a kapcsolatot Jello Biafrával, a Dead Kennedys korábbi énekesével arról érdeklődve, a CÖF kért-e engedélyt a fotó használatára.

A következő válasz érkezett:

Nem, egyáltalán nem adtunk engedélyt arra, hogy ez a kísérteties wannabe diktátor Orbán vagy a pártja ezt felhasználja!!! Mi a fenéért támogatná bármelyikünk is az ő fotelfasiszta rezsimjét bármilyen módon?

Kicsivel később a zenekar mai napig aktív gitárosa, East Bay Ray és Klaus Flouride basszusgitáros is reagált a dologra. Előbbi lopást emlegetve az alábbiakat írta:

Nem, ezt a képet a Dead Kennedystől és a fotós f-Stop Fitzgeraldtól lopták el a hatalmon lévő, őrült jobboldali Orbán-tábor emberei. Ha tőlünk lopnak, akkor a magyar néptől is kétségtelenül lopni fognak. Például az ételt, hogy elkerüljék a mérgezést. Az AI-tartalmakra rá kell írni, hogy kinek a munkáját nyúlták le az összetevőkért.

Utóbbi pedig Orbán Viktor politikáját „kegyetlennek” nevezve hozzáfűzte:

Biafra és Ray kijelentéseivel teljes mértékben egyetértek. Semmi sem jó, és minden rossz Orbánban és a kegyetlen politikájában. Támogatjuk az ellenzékét, és dühösek vagyunk, hogy az f-stop Fitzgerald-képek plagizálását választotta. Nem akartuk, hogy bármi közünk legyen ehhez, pont.

Reagált a CÖF

Mindezeket már a CÖF sem hagyta szó nélkül, a szervezet kedden kiadott közleményében arról írt, hogy a Dead Kennedyst korábban nem zavarta, ha engedély nélkül használta valaki az ominózus fotót.

A civilszervezet konkrét esetet is felhozott, nevezetesen azt, amikor egy Steve Lacy nevű kaliforniai rapper tette ugyanezt, ám ezt akkor inspirációként és a punkzenekar előtti tisztelgésként értelmezte a közvélemény, és a banda tagjai sem emeltek kifogást a kép felhasználása ellen.

„Amikor egy amerikai rapper másolta a Dead Kennedyst, nem voltak olyan érzékenyek” – fogalmazott a CÖF, amely Steve Lacy említett fotóját is mellékelte. Ezután a szervezet a szóban forgó plakátkampány témájára, vagyis a magyar ellenzék és az amerikai pénzek ügyére terelte a fókuszt.

Kérjük az érintetteket, hogy fejezzék be a cirkuszolást, és beszéljenek arról a 2022. évi országgyűlési választási kampányról, amelyet már külföldről közvetlenül érkező pénzekkel próbálta a baloldal befolyásolni, és ezt támasztotta alá az egységes baloldali ellenzék támogatásait feltáró nemzetbiztonsági vizsgálat is

– írta a CÖF.