A Corvinus megbízott rektora szerint a politikai meggyőződése miatt senkit nem ér hátrány náluk

2024.04.03. 14:27
Szabó Lajos, a Corvinus Egyetem megbízott rektora szerint náluk a politikai meggyőződése miatt senkit nem ér hátrány. Az Economxnak adott interjújában többek között az egyetemi modellváltásról és az Ádám Zoltán-ügyről is beszélt.

Ez egy szabad egyetem, a politikai meggyőződése miatt senkit nem ér itt hátrány – fogalmazott Szabó Lajos az Economxnak adott interjújában. Továbbá kifejtette, hogy 2018 ősze óta, amióta ő a vezető a Corvinusnál, soha nem tapasztalt sem politikai vagy gazdasági befolyást, sem nyomásgyakorlást.

A megbízott rektor többek között arról is beszélt, hogy:

  • Az oktatás szabadsága mellett a kutatás szabadsága is érvényesül. A Corvinuson mindenki azt kutat, amit szeretne, akár egyéni, akár a téma nagyságától függően csoportos szinten is.
  • Öt év alatt összesen negyvenmilliárd forintot tudtak infrastrukturális, digitális és egyéb fejlesztésekre fordítani, amiben természetesen benne van a Gellért Campus tizennyolc milliárd forintos költsége is.
  • Szerinte a Corvinus a tehetséges és ambiciózus magyar és nemzetközi fiatalok egyeteme.
  • Elmondta, hogy a pályázati kiírás alapján legkorábban nyáron várható az új rektor kinevezése.
  • Az Ádám Zoltán-üggyel kapcsolatban azt mondta, hogy szerinte Ádám Zoltán politikai okokból, a saját egyéni, politikai törekvéseire használta az egyetemet, és nemcsak személyiségi jogokat sértett meg, hanem jelentős csúsztatásokkal és nagyon egyoldalúan tálalt a sajtó elé egy egyetemi belügyet, ráadásul a munkajogi vitát politikai síkra próbálja terelni, aminek semmi köze nincs az etikai ügyhöz.
  • Kiemelte, hogy az ügyben érintett diáknak valóban megjelentek a szülei az egyetemen, de nem ezért kapott pótlási lehetőséget. Valamint azt is elmondta, hogy a hallgató jogosult volt vizsgázni, Ádám Zoltán és két oktatótársa azonban ezt megtagadta tőle.
  • Az ügyben indított etikai vizsgálatok megállapították, hogy számos szabálytalanság történt ebben az ügyben, de etikai vétség nem. Mint mondta, Ádám Zoltán munkaviszonya tehát együttműködési kötelezettségének durva, ismételt megszegése miatt került megszüntetésre.
  • „Ez egy szabad egyetem, a politikai meggyőződése miatt senkit nem ér itt hátrány. Ami számomra elfogadhatatlan viszont, ahogy Ádám Zoltán egyéni politikai ambícióinak érvényesítésén dolgozva nem tiszteli sem az egyetem reputációját, sem diák vagy oktató személyiségi jogait” – tette hozzá Szabó Lajos.

Mint megírtuk, Ádám Zoltán még tavaly ősszel indított pert, miután megszüntették munkaviszonyát az egyetemen. Az ügy részleteit korábbi cikkeinkben összefoglaltuk, legutóbb akkor, amikor kiderült, hogy Ádám Zoltán a ferencvárosi polgármester tanácsadójaként folytatja.