Második világháborús repeszromboló gránátot találtak Sátoraljaújhelyen

2024.04.03. 10:53
Második világháborús lövedéket találtak a sátoraljaújhelyi Bortemplom felújításakor. A 15 centiméteres repeszromboló gránát a padló alá fúródva töltött el csaknem nyolc évtizedet.

A Magyar Honvédség tűzszerészezrede a hivatalos Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a sátoraljaújhelyi Bortemplom tornyában találtak meg egy 15 centiméteres német repeszromboló gránátot az épület rekonstrukciós munkálatai közben.

A tájékoztatás szerint a lövedék csaknem nyolc évtized óta szunnyadt a padló alatt. A helyszínen Gyarmati Norbert törzsőrmester, tűzszerész járőrparancsnok megállapította, hogy a robbanóeszköz gyújtószerkezetének működtető mechanikája letört – valószínűleg akkor, amikor a gránát a torony tetőszerkezetével ütközött.

Bejegyzésükben arra is kitérnek, hogy 1944 végén súlyos összecsapások kezdődtek Sátoraljaújhely környékén a támadó szovjet és a védekező magyar, illetve német erők között. December 2-án heves utcai harc bontakozott ki, melynek eredményeként Sátoraljaújhely másnap hajnalra a szovjet csapatok kezére jutott, a védők ekkor már csak a környékbeli magaslatokat uralták.

December 7-én és 9-én német és magyar alakulatok tüzérségi előkészítést követően több sikertelen ellentámadást intéztek a város visszafoglalásáért. Ekkor csapódhatott a Bortemplom tornyába az a 15 centiméteres német repeszromboló gránát, amely most ismét napvilágra került.