Vona Gábor nyílt levelet írt Polt Péternek

DSC7105
2024.04.03. 18:04
Vona Gábor, a Második Reformkor elnöke szerdán közösségi oldalán írt nyílt levelet Polt Péternek, Magyarország legfőbb ügyészének az elmúlt időszak történései és a Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvétel miatt. Arra kérte őt, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

Vona Gábor szerint aggasztó állítások hangoztak el Varga Judit részéről a Magyar Péter által nemrég nyilvánosságra hozott hangfelvételen. Azt írta, a volt igazságügyi miniszter kijelentései szerint a Schadl–Völner-ügy nyomozati szakaszának idején mind az Igazságügyi Minisztérium, mind a Miniszterelnöki Kabinetiroda részéről volt törekvés az ügyészség munkájának befolyásolására. Hozzátette, a hangfelvétel alapján nem derült ki, hogy ezen törekvések mennyire jártak sikerrel. 

Ezen aggodalmak tisztázását mindenképpen szükségesnek tartjuk! Az ügyészség független működésébe vetett bizalom érdekében úgy gondoljuk, a volt igazságügyi miniszter állításainak valóságtartalmát transzparens módon kell kivizsgálni!

– írta Vona Gábor, hozzátéve, hogy az ügyészség maga ismerte el, hogy az oda érkező személyekről pontos és szigorú nyilvántartás készül.

Ezért arra kérik a Legfőbb Ügyészséget, „hozza nyilvánosságra, hogy az Igazságügyi Minisztérium és a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormánytisztviselői közül:

  • Kik léptek be a kérdéses időszakban az ügyészség területére?
  • Mikor léptek be az épületbe?
  • Milyen konkrét céllal és kinek a kezdeményezésére érkeztek az ügyészségre?
  • A látogatásuk során az ügyészség mely tisztviselőivel találkoztak?
  • A látogatás milyen eredménnyel zárult?”

Vona arra kérte Polt Péter legfőbb ügyészt – látva az ügyészség függetlenségébe vetett, eddig sem széles állampolgári bizalom végzetes megrendülését –, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

Kormányzati nyomásra változtathatták meg az iratokat

A Második Reformkor elnöke bejegyzésében megjegyezte, hogy Magyarország Alaptörvénye alapján nyilvánvaló, hogy a végrehajtó hatalomnak, a kormány tagjainak semmilyen mértékben nincs joga, és nem szabadna, hogy lehetősége legyen az ügyészség munkájának a befolyásolására. Továbbá az ügyészségbe mint független vádhatóságba vetett bizalom megtartása érdekében ennek még a látszatát is el kell kerülni.

Mint ismert, Varga Judit a volt férje, Magyar Péter által nyilvánosságra hozott hangfelvételen arról is beszélt, hogy tudomása szerint kormányzati nyomásra az ügyészek megváltoztatták a Völner–Schadl-ügy bizonyos iratait. A volt igazságügyi minisztert a hangfelvétel megjelenése után tanúként hallgatták meg. A Központi Nyomozó Főügyészség szintén reagált egy közleményben a hangfelvételen elhangzottakra.

Ebben úgy fogalmaztak, hogy „helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül”. Az ügyészség pedig „valamennyi, a felvételen és dr. Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli, és további bizonyítási cselekményeket végez”. Hozzátették, hogy az ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csupán jogi, hanem fizikai képtelenség, és valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van.

(Borítókép: Vona Gábor 2023. augusztus 18-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)