Kovács Zoltán kemény hangvételű üzenetben válaszolt az olasz antifa aktivista édesapjának

2024.04.04. 19:16 Módosítva: 2024.04.04. 19:16
A kormánynak „kutya kötelessége” az alaptalan politikai támogatásokkal szemben megvédeni Magyarország tekintélyét, becsületét és intézményrendszerét – közölte Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki, Facebookra feltöltött videónyilatkozatában.

Kovács Zoltán azt kifogásolta, hogy a Budapesten elfogott antifa aktivista, Ilaria Salis édesapja az államtitkár szerint alaptalan politikai támadássorozatot indított Magyarország ellen a nemzetközi sajtóban és az Európai Parlamentben.

Felidézte, hogy Ilaria Salis és társai szervezetten, csoportosan, előre megfontolt szándékkal azért érkeztek Magyarországra, hogy általuk fasisztának gondolt embereket megtámadjanak, maradandó sérüléseket okozva. A támadást hátulról hajtották végre, így a megtámadottaknak esélyük sem volt védekezni.

Az elmúlt hetekben Ilaria Salis apja bejárta az egész nyugat-európai és az amerikai sajtót, sőt még az Európai Parlamentbe is eljutott, és olyan súlyos, megalapozatlan vádakat fogalmazott meg újfent, illetve csatlakozott a már meglévő megalapozatlan vádakhoz, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni” – emlékeztetett Kovács Zoltán.

Ily módon éppen Ilaria Salis apja tette politikai témává a saját lánya ügyét, most pedig csodálkozik azon, hogy a megalapozatlan vádakra politikai válaszok születnek

– tette hozzá.

Megjegyezte: édesapaként talán érdemes lenne azon elgondolkodnia, hogy miként keveredhet újra ilyen ügybe a lánya.

„Amikor pedig politikai vádakat fogalmaznak meg ellenünk, senki ne csodálkozzon azon, hogy politikusok fognak kiállni, megcáfolni ezeket a vádakat. Hiszen Magyarország tekintélyének, becsületének, az intézményrendszer, ez esetben a bíróságok függetlenségének a megvédése kutya kötelességünk” – mondta videónyilatkozatában Kovács Zoltán.

Kegyetlen támadások

Mint ismert, tavaly februárban szervezett támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

A nőt először január 29-én kísérték a bv. munkatársai a Fővárosi Törvényszék bírája elé. A bilincsben lépdelő nő látványán akkor felháborodott az olasz sajtó, és az ügy addig ment el, hogy a végén már Szijjártó Péternek és Orbán Viktornak is egyeztetnie kellett olasz kollégáikkal. Rendkívüli módon még a sajtónak is betekintést engedtek Salis cellájába, ugyanis a nő egyik volt cellatársa áldatlan állapotokra panaszkodott az olasz médiának.

Több olasz politikus a közösségi oldalán írt véleményt az ügyről. Matteo Renzi korábbi miniszterelnök egyenesen Orbán Viktornak üzent.