Újabb fordulat történt a kastélytörvény ügyében

2024.04.04. 15:08
Lekerült a Törvényalkotási Bizottság napirendjéről a kalandos utat bejárt, Lázár János-féle kastélytörvény, amelyről immár biztos, hogy döntés születik a következő heti ülésen.

Az előzetes napirendi javaslatban és a törvényalkotási bizottság ülésének meghívójában – mint a HVG megírta – az szerepelt, hogy Hende Csaba bizottsági elnök kérésére lekerült a napirendről a kastélytörvény.

Az indoklás nélkül hagyott döntést az ellenzéki és kormánypárti képviselők is elfogadták.

A Lázár János építési és közlekedési miniszter által jegyzett, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be a kormány nevében még tavaly nyáron.

Az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találta a parlament által elfogadott, de még ki nem hirdetett kastélytörvényt. Novák Katalin korábbi államfő vétójoggal élt, és nem hagyta jóvá a jogszabályt, hanem alkotmányossági aggályai miatt az alkotmánybírákhoz továbbította.

Lázár János nem értett egyet a döntéssel, és személyes meghallgatást kért a testülettől azért, hogy ilyen módon fejtse ki véleményét a szabályozás mellett. A kérése nem ért célt, ezért csak írásban érvelhetett. Mivel az elfogadott jogszabályt az Alkotmánybíróság Alaptörvény-ellenesnek találta, azt Novák Katalin hivatalosan visszaküldte Kövér László házelnöknek.