LMP: Fél hegyoldalakról irtották le éppen azt az erdőt, ami a projekt értelme lett volna

2024.04.04. 16:44
Az LMP szerint „Sátoraljaújhelyen a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések és az alkalmatlan városvezetés együtt tették tönkre a természetet”.

„Az Európa leghosszabb kötélhídjának álmodott attrakció miatt fél hegyoldalakról irtották le éppen azt a védett, értékes erdőt, amit a turisták a kötélhídról csodálhatnának, és ami az egész projekt értelme lett volna. Kiemelt beruházásként nem kellett sem környezeti hatástanulmányt csinálni, sem az érintett lakókkal egyeztetni, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja továbbra is követeli az építészeti törvény kiemelt beruházásokra vonatkozó részének hatályon kívül helyezését” – olvasható a zöldpárt közleményében.

Az LMP úgy látja, „a kormányzati környezetpusztító megalomán projektek sorába illeszkedik a sátoraljaújhelyi »kötélhíd«. Európában máshol hasonló hidakat azért építenek, hogy onnan az ép, szép természeti környezetet láthassák, közelebb hozhassák az embereket a természethez. Ezért eszükbe nem jutna pont azt elpusztítani, amit épp bemutatni szeretnének”.

A sátoraljaújhelyi beruházásnál ilyen szempont ezek szerint nem volt. Miközben a kormányzat azt mondta, hogy a természetre semmilyen negatív hatása nincs, jelentős területeket pusztítottak el védett, Natura 2000 hálózathoz tartozó, különleges madárvédelmi területen. Ráadásul a híd alatt lakókat semmilyen módon nem tájékoztatták, velük nem egyeztettek, az őket érő hátrányok kompenzálásáról nem volt szó

– fogalmaz a párt, hozzátéve: „Az LMP nem véletlenül indított népszavazási kezdeményezést a »törvénytelenség törvénye«, azaz a kiemelt beruházási törvényi rendelkezések eltörlése érdekében. Ezt a kormányzat megpróbálja minden eszközzel gátolni, az utolsó átengedett kérdést Lázár János is megtámadta a Kúriánál. A természet és a helyi közösségek alapvető demokratikus jogainak védelme érdekében ezt a törvényi részt el kell törölni.”