Baranyi Krisztina miatt áll a bál a Momentumban, többen is kiléptek a pártból

ZS 2811
2024.04.05. 08:00
Csütörtökön a Momentum két tagja jelentette be, hogy kilép a politikai pártból, amiért szerintük a vezetőség nem határolódik el a NER-hez kötődő, álellenzéki ferencvárosi polgármestertől, Baranyi Krisztinától.

Nagyjából egy hete tört ki a politikai csatározás Magyar Péter és Baranyi Krisztina Ferencváros ellenzéki polgármestere között, miután utóbbi egy podcastműsorban védelmébe vette Varga Judit volt igazságügyi minisztert, kitérve arra, hogy Magyar Péter korábbi megnyilvánulásai meggyőzték arról, hogy a lemondott miniszter bántalmazó kapcsolatban élt. A polgármester véleményét természetesen Magyar sem hagyta szó nélkül és azonnal nekiment a IX. kerület polgármesterének, mondván: akinek a férje a Diákhitel Központban dolgozott, az nem lehet valódi ellenzéki.

Úgy tűnt, hogy a két politikus csörtéje után a kedélyek lecsillapodtak, ugyanakkor tegnap megmutatkozott, hogy hatása jóval nagyobb volumenű, mint az először tűnt: csütörtökön kilépett a Momentumból két ferencvárosi önkormányzati képviselő. Kilépésükről mindketten Facebook-bejegyzésben számoltak be. A bejegyzések olyan belső feszültségeket sejtetnek a Momentumon belül, melyek korábban egyáltalán nem mutatkoztak.

A Momentumot elhagyó két tag, Takács Krisztián és Takács Zoltán mindketten tagjai az önkormányzati képviselő-testületnek, előbbi a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottság elnöke, valamint a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság tagja, míg Takács Zoltán az Egészségügyi, Szociális, Sport, Ifjúsági és Civil Bizottságnak, a Gazdasági és Közbeszerzési Bizottságnak, illetve a Városgazdálkodási Bizottságnak a tagja.

Lemondásuk okai gyakorlatilag ugyanazok: mindketten Baranyi Krisztina polgármesterként tanúsított magatartását nehezményezték, valamint a Momentum Baranyihoz való hozzáállását.

Nem volt se zökkenőmentes, se könnyű a kampány, és már akkor is produkált érdekes dolgokat Baranyi Krisztina és csapata, de október 13-án este a győzelem mámora elsöpörte a kételyeket. Egészen másnap reggelig, amikor a polgármester asszony elkezdte azt a most már 4,5 éve tartó one-man-show-ba oltott ámokfutását, amit a Momentum mindenkori elnöksége maximálisan támogatott, minden érv és racionalitás ellenére

– írta Takács Zoltán Facebook-posztjában.

Takács Krisztián azt is nehezményezte nyilatkozatában, hogy Baranyi a férjén keresztül kapcsolódik a Fideszhez:

A mai napig nem kaptunk arra magyarázatot, hogyan lehet egy »ellenzéki« polgármester a házastársán keresztül a NER része. Baranyi Krisztina becsapta az ellenzéki választókat, ugyanis a 2019-es előválasztáson az indulás egyik feltétele az volt, hogy nem lehet kapcsolatban a NER-rel

– jegyezte meg a ferencvárosi önkormányzati képviselő. Elmondása szerint többször is kérte a Momentum vezetését, hogy a párt hagyjon fel Baranyi Krisztina támogatásával, de a párt vezetése nem volt hajlandó változtatni álláspontján:

Többször megkerestem a Momentum vezetését, hogy hagyjanak fel egy Fidesz érdekében cselekvő, álellenzéki polgármester támogatásával, ezen kísérletek azonban mind meghiúsultak

– fakadt ki Takács.

Takács Zoltán bejegyzése végén közölte, hogy a jövőben független képviselőként vesz részt a ferencvárosi önkormányzat munkájában. Takács Krisztián nem tett ezzel kapcsolatban semmilyen kijelentést.

(Borítókép: Baranyi Krisztina 2024. február 29-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)