Levelet írtak a kormánypárti női politikusoknak Varga Judit kapcsolata miatt

DSC8837
2024.04.05. 06:38

Egy Facebookon közzétett nyílt levélben kérte a kormánypártok női képviselőit Pekárné Farkas Emese, a Második Reformkor alelnöke arra, hogy tisztázzák a helyzetet Varga Judit korábbi igazságügyi miniszter esetleges bántalmazásának ügyében.

A Vona Gábor vezette és az európai parlamenti választáson is induló párt nevében Pekárné Farkas Emese hat kérdést is feltett a Fidesz–KDNP női országgyűlési képviselőinek.

„Bár a bántalmazás elleni fellépés nemektől függetlenül közös felelősségünk, hiszek a női empátiában, a nők összefogásának és egymás iránti szolidaritásának erejében” – írja levele elején Pekárné Farkas Emese, aki arra is kitér, hogy egyesek évtizedek óta tudhattak arról, hogy Varga Judit bántalmazó kapcsolatban élt. Ezzel kapcsolatban megjegyzi, hogy a rossz házasság magánügy, a bántalmazás azonban nem az.

„A magát családbarátnak tartó politikai közösség tagjai többször hangoztatták, hogy »a nők helyzete hazánkban remek«, a családon belüli erőszak áldozatai pedig olyan mértékben védelmet élveznek, hogy az Isztambuli Egyezmény ratifikálása felesleges »politikai hiszti«, hiszen az abban foglaltaknál állításuk szerint sokkal szélesebb körű védelmet élveznek itthon az áldozatok” – teszi hozzá a Második Reformkor alelnöke.

Pekárné Farkas Emese az alábbi kérdésekben választ is vár a kormánypártokat az Országgyűlésben képviselő női politikusoktól:

  1. Hányan tudtak még és nézték tétlenül hónapokig, évekig vagy akár egy évtizeden át a volt miniszter asszony bántalmazását?
  2. Akik tisztában voltak a helyzettel, miért nem tettek semmit egészen addig, amíg nem tudtak politikai hasznot kovácsolni Varga Judit történetéből?
  3. Tudnak-e jelenleg olyan nőről vagy férfiról a Fidesz közösségében, aki hasonló helyzetben van? Ha igen, akkor nyújtsanak neki azonnali támogatást, ne hallgassanak rideg politikai számításból!
  4. Miért használják politikai célra, egy lejáratókampány eszközeként egy áldozat történetét?
  5. Miniszterelnök úr, továbbra sem foglalkozik „nőügyekkel”? Nem is gondolja, hogy mégis szükség lenne rá?
  6. A rosszléti állam még a saját igazságügyi miniszterét sem volt képes megvédeni. Mit várjon az a becslések szerint körülbelül 200 ezer nő, aki bántalmazó kapcsolatban él hazánkban?

Pekárné Farkas Emese bejegyzésében azt írta, hogy szerinte „a kormány magatartása ismét felelőtlen, és csupán a pillanat uralását próbálja visszaszerezni, tekintet nélkül arra, milyen károkat okoz ez rövid és hosszú távon áldozatok ezreinek”.

Emellett arról is ír, hogy az áldozathibáztatás és a hasonló történetek megkérdőjelezése régi, rossz gyakorlat, beidegződés a társadalomban.

„Akik tehetnének ez ellen, ezzel a hozzáállással inkább tovább rontják a helyzetet. A magyar gyermekek és nők nem élveznek kellő védelmet, biztonságos ellátást és nem kapnak megfelelő segítséget. Nem adókedvezményért vagy egyéb juttatásokért fogunk gyermeket vállalni vagy házasságot kötni” – teszi hozzá.

Jól-léti államra van szüksége nem csak a magyar nőknek, de minden magyarnak. Olyan államra, amely figyel mentális és fizikális egészségükre; edukálja állampolgárait, hogy merjenek és tudjanak jelezni, ha bántalmazást észlelnek a környezetükben. És ebben a politikának, politikusoknak kötelességük lenne jó példával elöl járni

– zárta sorait Pekárné Farkas Emese.

Varga Judit hosszan beszélt házasságáról

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy Varga Judit exkluzív interjút adott Hajdú Péternek. A Frizbi Hajdú Péterrel című műsor március 27-én megjelent különkiadásában többek között a Magyar Péterhez fűződő kapcsolatáról beszélt.

A volt igazságügyi miniszter kifejtette, hogy a Diákhitel Központ egykori vezetője, hogyan „bántalmazta és zsarolta” őt házasságuk alatt. Az interjúra Magyar Péter is reagált, amelyről itt írtunk bővebben.

Hajdú Péter az interjú után az Indexnek számolt be arról, hogyan élte meg a beszélgetést az egykori miniszterrel. A műsorvezető elmondta: sajnálja, hogy Varga Judit magánéletéből szappanopera lett.

Varga Judit azután távozott a közéletből, hogy kiderült, szerepe volt a bicskei pedofilügyben elítélt K. Endrének adott kegyelmi botrányban. A volt igazságügyi miniszter arról is beszélt Hajdú Péternek, hogy politikai pályafutása után milyen tervei vannak a jövőben.

(Borítókép: Varga Judit 2022. december 19-én. Fotó: Kaszás Tamás / Index)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport