Változik az éjszakai élet Siófokon, már csak ezek az egységek tarthatnak nyitva éjjelente

2024.04.05. 08:06
A szórakozóhelyek éjszakai nyitvatartását szigorú feltételekhez kötik Siófokon: a képviselő-testület célja, hogy nagyobb rend, tisztaság és jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon. Hat feltételt kell teljesítenie annak az egységnek, aki ki szeretné aknázni az éjfél és hajnali 4 közötti vendégforgalmat.

Életbe léphet az idei szezonra az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó rendelet, mely hat feltételhez köti az éjfél és hajnali 4 óra közötti nyitvatartást Siófokon – írja a siofok.hu oldalon Siófok Város Önkormányzata.

Csak az előírásoknak eleget tevő üzletek tarthatnak nyitva. A rendelet május 2-től hatályos.

A siófoki Petőfi sétány és környéke rendjének, közbiztonságának és tisztaságának javítása érdekében alkotott rendeletet a siófoki képviselő-testület, azonban a Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi észrevétele – pontosabban annak az önkormányzat részéről történő el nem fogadása – miatt a Kúriáig vitte az ügyet.

A rendelet átdolgozását a városháza a kúriai döntés nyomán elvégezte, amit egyhangú szavazással márciusi ülésén a képviselő-testület el is fogadott.

Ennek értelmében hat alapvető feltételnek kell megfelelnie annak az üzletnek, amelyik éjfél és hajnali 4 óra között nyitva tartana a Petőfi sétányon: 

  • önálló illemhely biztosítása,
  • limiter beépítése a zenét szolgáltató berendezésbe,
  • 100 négyzetméter alatt 1, afölött legalább 2 biztonsági őr alkalmazása,
  • italokat csak többször használatos, úgynevezett repohárban lehet kiadni,
  • tilos a közterületről látható erotikus táncos tevékenység,
  • az üzlet előtti járdaszakasz napi takarítása.

A feltételek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy minél nagyobb rend, tisztaság és minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon.

Összecsapott az önkormányzat és a kormányhivatal

A siófoki Petőfi sétány és környéke rendjének, közbiztonságának és tisztaságának javítása érdekében még 2022 márciusában alkotott rendeletet a siófoki képviselő-testület. A veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény miatt azonban nem léphetett hatályba. 

A Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett a rendelet miatt 2023 áprilisában, több mint egy évvel a kihirdetést követően: gyakorlatilag valamennyi feltételt jogszabályellenesnek minősítette. A képviselő-testület ezt egyhangú szavazással nem fogadta el a siófoki önkormányzati hivatal jogi véleménye alapján, a kormányhivatal jogorvoslatért a Kúriához fordult.

A Kúria 2023 év végi határozata szerint a rendelet túlnyomórészt kiállta a törvényesség próbáját: az önkormányzat úgy számolta, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatának indokolása alapján a 9 vitatott pontból 2 esetében a kormányhivatalnak, 7 esetében a városnak adott igazat a legfőbb bírói testület.

A Kúria Önkormányzati Tanácsa döntésének indokolásában kiemelte, hogy „a siófoki önkormányzat jogosan és helyesen érvényesítette a helyi sajátosságokat a rendelet megalkotásakor (éjszakai szórakozóhelyek zajkibocsátása, közegészségügyi, köztisztasági problémák stb.) közérdekből, megelőzési céllal, a területen lakók és szórakozni vágyók érdekeinek érvényesülése végett”.

Üdvözölte a köztisztaság javítására vonatkozó, a hazai és uniós követelményeknek is eleget tevő passzusokat, valamint a kiskorúak fejlődési igényeinek figyelembevételét.

Döntően pert nyertünk a kormányhivatallal szemben, s most már életbe léptethetjük a rendeletet annak a 9 éve tartó szisztematikus törekvésnek a jegyében, hogy minél nagyobb rend, tisztaság, minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon

– mondta a képviselő-testület ülésén dr. Lengyel Róbert polgármester, hozzátéve, hogy „ezzel is a családbarát város koncepciót erősítjük, de az érdekelt vállalkozók is egyetérthetnek abban, hogy ezek a köz érdekeit szolgáló rendelkezések”.

A városháza tájékoztatása alapján a rendelet azért (is) léphet hatályba, mert a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára már 2023 májusában állásfoglalásában tette lehetővé a hasonló rendeletek életbe léptetését, eljuttatva azt minden megye főispánjához – a somogyi kormányhivatal azonban az állásfoglalás létezéséről és tartalmáról nem tájékoztatta a siófoki önkormányzatot.